Informaţii generale despre biblioteca UMF "Victor Babeş" Timişoara

Data ultimei actualizări : 01.09.2020 | Tipăreşte pagina

In pregatirea si formarea personalitatii oricaruia din noi ”cartea“ trebuie sa constituie corolarul fiecaruia. De altfel, O.N.U. a modificat conceptul de stiinta de carte in cel de nivel de instruire. Daca pana acum cativa ani, cu ocazia recensamintelor de populatie, se considera ca stiutor de carte orice persoana peste varsta de 9 ani care stia sa scrie si sa citeasca, in prezent stiinta de carte este inlocuita prin ”nivel de instruire“, conform caruia cu nivel de instruire corespunzator este socotita orice persoana si citez ”peste 14 ani care poseda un bagaj minim de cunostinte sanitare, sociale si politice si care citeste un ziar pe zi si cateva carti intr-un an“. Pare un concept pretentios, dar daca, in societatea contemporana, dorim ca orice cetatean sa fie un participant activ la viata cetatii, atunci conceptul apare normal.

Este si motivul pentru care in orice sector al institutiilor de invatamant si cu atat mai mult al invatamantului superior, activitatea trebuie sa cuprinda, printre prioritati, infiintarea si organizarea unei biblioteci. Biblioteca Institutului de Medicina Timisoara a luat fiinta in luna martie 1946 cu un numar de 40 de volume, depoyitul de carti fiind comun cu sala de lectura, a carei capacitate era de 50 de locuri.

Deja din perioada 1948-1949 s-au inceput primele achizitii de carti si reviste, de la librarii si persoane particulare. Pe parcurs, existand si resursele financiare necesare, s-au facut abonamente la revistele de specialitate din tara si strainatate – initial din lagarul socialist – apoi si din vest.

Intre timp, atat spatiile de lectura, cat si cele de depozitare, s-au extins, devenind corespunzatoare, desi in ultimii ani, pe masura ce numarul de studenti a crescut, iar achizitiile de carti si reviste mai numeroase, se impun alte spatii, mai numeroase si mai moderne, pentru a asigura cartii un circuit adecvat, iar cititorului conditii optime.

In prezent, fondul bibliotecii depaseste 182.000 de volume de carti si 31.000 volume de reviste. Numai in cursul anului 1998 au fost achizitionate carti si reviste in valoare de peste 700 milioane lei, la care mai trebuie adaugate si un numar important de CD-uri. Numarul abonamentelor a inregistrat, de-a lungul anilor, o crestere constanta, in anul 1999 ajungandu-se la 145 titluri in valoare de peste 70.000 dolari SUA.

Pe langa biblioteca a mai functionat atelierul de legatorie, pentru repararea cartilor si pentru legarea acestora, a revistelor si a colectiilor. Tot in cadrul bibliotecii a mai functionat si un colectiv de traducatori.

Pentru o mai buna difuzare a cartii si a informatiilor, in special, biblioteca a avut si are o serie de initiative. Astfel:

  • din tirajul cursurilor, indreptarelor si lucrarilor practice editate in atelierul de litografie al universitatii, jumatate a fost achizitionat de catre biblioteca si pus la dispozitia studentilor.
  • se continua schimbul interbibliotecar intern, in sensul ca toate publicatiile autorilor U.M.F.-ului Timisoara sunt trimise tuturor bibliotecilor universitare de profil din tara.
  • exista 45 de biblioteci filiale in clinici si laboratoare, care pentru a asigura o informare prompta si la zi sunt, cu regularitate, aprovizionate cu publicatii de specialitate.
  • in anul 1970 a fost infiintat un cabinet de referinta, avand ca scop sa puna la dispozitia celor interesati cataloage, buletine informative, bibliografii tematice. Cabinetul de referinta, mult solicitat si bine apreciat in deceniile opt si noua, in prezent este depasit fiind inlocuit prin mijloace mult mai moderne si mai rapide.
  • in anul 1972 a luat fiinta cabinetul audio-vizual al bibliotecii, avand ca obiectiv inscrierea bibliotecii pe linia conceptiei de modernizare a procesului de predare si insusire a cunostintelor predate la cursuri, lucrari practice si stagii. Cabinetul, dotat cu o aparatura si baza materiala corespunzatoare, cu discuri, benzi magnetice, albume, planse, mulaje, diapozitive, filme medicale, etc., permitea studentului o mai buna insusire a celor predate. Cabinetul audio-vizual, desi depasit in prezent, a fost bine apreciat, constituind o importanta veriga pe linia introducerii invatamantului modulat si integrat din U.M.F.

In cadrul bibliotecii, trebuie mentionat, atat datorita noutatii sale, cat mai ales importantei acesteia, sectorul de informatica bibliografica, infiintat in anul 1991, dupa ce, pentru o scurta perioada, a functionat cu caracter provizoriu in 1990.

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >