Disciplina de Parodontologie

Data ultimei actualizări : 29.06.2020 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : Cladirea Facultatii de Medicina Dentara, et.II, Bv.Revolutiei din 1989, nr.9, 300041 Timisoara
Telefon : 0744-521470 ; 0744-471187
E-mailstratul.stefan@umft.ro

 

Parodontologia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu bolile structurilor de suport si de invelis ale dintilor, incluzand gingia, cementul radicular, ligamentul parodontal si osul alveolar. In prezent, Parodontologia este, de departe, cea mai dinamica ramura a stomatologiei, rezultatele cercetarii fundamentale si clinice din Parodontologie stand la baza progresului majoritatii ramurilor medicine dentare.

Intemeietorul Scolii de Parodontologie din Timisoara este Prof.Dr.Victor Severineanu (1927-2014), personalitate marcanta a invatamantului universitar de Medicina Dentara din Romania, cu valoroase preocupari didactice si stiintifice in specialitatea noastra. Disciplina independenta de Parodontologie a luat fiinţă în toamna anului 2004, prin desprinderea activităţilor didactice de Parodontologie din Disciplina de Odontologie-Parodontologie, sub conducerea Conf.Dr.Doina Onisei. Din anul 2016, Disciplina este condusa de Prof.Dr.Dr.med.dent.Stefan-Ioan Stratul.

Sediul Disciplinei se află la etajul II al Facultăţii de Medicină Dentară din Bv. Revoluţiei de la 1989 nr.9, Timişoara. Disciplina are 10 posturi de activitate clinica (unituri dentare) distribuite intre o sală de stagii clinice, o sală de operaţii si patru spatii pentru cercetarea clinică, toate informatizate în reţea şi beneficiind de dotare la standarde înalte. Pentru necesitati de predare la scara redusa, spatiile Disciplinei mai includ o sala de seminar, dotata cu tehnica de conferinta moderna.

Studiul Parodontologiei se adresează studenţilor anului VI specializarea Medicină Dentară pentru sectile romana si engleza şi studenţilor specializărilor Asistenţă de Profilaxie Dentară şi Tehnică Dentară. Disciplina de Parodontologie mai include si studiile conexe Microscopie Dentara si Tehnici Speciale de Chirurgie Parodontala, oferite in acest moment studentilor de Medicina Dentara ca discipline optionale la anii de studiu V si VI.

Cadrele didactice titulare ale Disciplinei sunt doctori în Medicină Dentară, specialisti si medici primari de Parodontologie, avand la activul pregatirii doctorate, masterate, cursuri postuniversitare şi alte forme de educatie medicala continua, în tara si in străinătate. Stagiile clinice sunt insotite in permanenta de expuneri si demonstratii pe pacient de chirurgie parodontala conventionala, regenerativa si mucogingivala, efectuate de catre cadrele didactice asistate de catre medicii rezidenti.

Din anul 2009, Disciplina de Parodontologie asigură pregătirea viitorilor specialişti in Parodontologie pe parcursul unei curicule teoretice si practice cu durata de 3 ani, anual primind intre trei si zece medici rezidenti din tara si din strainatate, unii aflati la a doua specializare. In cadrul Disciplinei activeaza si isi desfasoara activitatea de cercetare un numar de doctoranzi, care sprijina substantial si activitatile didactice.

Activitatea de cercetare a colectivului Disciplinei este orientata preponderent catre cercetarea clinica (evaluarea de noi mijloace antimicrobiene adjunctive terapiei initiale parodontale, factori biologici de initiere si stimulare a regenerarii parodontale, patologia periimplantara, patologia endo-parodontala etc.), dar include si valoroase teme de cercetare fundamentala (metode inovative de tehnica histopatologica dento-parodontala, analize microbiologice si enzimatice etc.) precum si teme conexe, cum ar fi cele legate de interrelatia parodontal-sistemica si rolul nutrigenomicii, ergonomia activitatii clinice folosind magnificatiile inalte etc. Disciplina de Parodontologie organizează cu regularitate cursuri postuniversitare naţionale şi internaţionale. Unele manifestari, cum ar fi Scolile Internationala de Vara de Parodontologie si Endodontie la Timisoara si Simpozionul International de Membrane, desfasurate in colaborare cu Societatea Romana de Microscopie Dentara SRMD, se desfasoara deja de mai multi ani si au devenit traditionale.

In prezent, exista un proiect cuprinzator de amenajare si modernizare a spatiilor Disciplinei, care este aprobat si asteapta sa fie pus in practica.

Pe langa colaborarile interdisciplinare din cadrul Facultatii (indeosebi cu Disciplinele de Endodontie, Biochimie stomatologica, Patologie Orala), Disciplina de Parodontologie desfasoara excelente colaborari nationale cu Disciplinele omoloage de la UMF Iuliu Hatieganu din Cluj si de la UMF Craiova, dar si colaborari internationale cu Departamentele omoloage de la Universitatile din Leipzig, Mainz si Aachen (Germania), Berna (Elvetia), Napoli si Catanzaro (Italia), materializate in proiecte comune si publicatii in reviste ISI cu factor de impact. Disciplina a propus si a obtinut numirea ca si Doctor Honoris Causa ai UMFVB Timisoara a mai multor colaboratori valorosi din strainatate. Acestia onoreaza periodic Disciplina cu prezenta lor, sustinand cursuri si forme diverse de pregatire practica pentru studenti, medici rezidenti si tineri medici.

Proiectele de cercetare in care au fost implicati pana in prezent membrii Disciplinei sunt:

  • Grant CNCSIS, tip A, cod 1003 - Tehnologii  noi in implantologia stomatologica bazate pe modele de osteointegrare animala (coordonator Prof.Dr.Cornel Igna, USAB Timisoara)
  • Grant CNCSIS tip A, cod 57 - Identificarea  prin analiza genomica a microflorei patogene in leziunile combinate endo-parodontale (coordonator S.l.Dr.Andreea Didilescu, UMF Carol Davila Bucuresti)
  • Grant CNCSIS tipA, cod 456 – Analiza factorilor de risc in cazul infractionalitatii feminine si implementarea unor politici institutionale conjugate in scopul diminuarii acesteia (coordonator Prof.Dr.Viorel Pasca, UVTimisoara)
  • Grant PNCDI2, Protocoale clinice pentru optimizarea aplicatiilor microscopiei dentare MICRODENT, contract CNMP 41-034/14.09.2007 (ccordonator sef lucrari Dr.Stefan-Ioan Stratul)
  • Grant PNCDI2, Ergoingineria locului de munca – aplicatii in medicina dentara ERGINDENT, contract CNMP 91-022/18.09.2007, (coordonator Prof.Dr.Veronica Argesanu, UPTimisoara)
  • Grant Academia Romana, Studiu clinic si imagistic asupra integrarii implantelor orale endoosoase cu sau fara aport de biomateriale de aditie osoasa, nr.GAR 131/14.05.2008, contract 11920/21.04.2008 (coordonator S.l.Dragos Epistatu, UMF Carol Davila, Bucuresti)
  • Grant PNCDI2, Rolul psihoterapiei cognitiv-comportamentale in tratamentul chirurgical parodontal: un studiu clinic controlat PSIDENT, contract 42-141/2008 (coordonator Prof.Dr.David Daniel, UBB Cluj)
  • Proiect POSDRU, Ergonomie, preventie si management performant in medicina dentara prin aliniere la standardele europene, fonduri pentru proiecte strategice, cererea de propuneri de proiecte nr. 81 „Competenţe pentru competitivitate”, cerere de finanţare: ID 55651, aprobat prin decizia AMPOSDRU 1477/24.03.2010 (coordonator Prtof.Dr.Veronica Argesanu, UPTimisoara)
  • Grant PNCDI2, Comportamentul celulelor  mezenchimale orale in relatie cu un nou material compozit in terapia parodontala regenerativa moderna STEMDENT, proiect castigator in competitia 2013 pentru programul Parteneriate in domenii prioritare – subprogramul PCCA din cadrul PNCDI cod depunere PN-II-PT-PCCA-2013-4-1474, contract 127/2014 (coordonator Prof.Dr.Alexandra Roman, UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca)
  • Grant intern UMFT Victor Babes Timisoara Caracterizarea activitatii biologice epiteliale si a raspunsului limfocitar T pe o matrice bilaminara tridimensionala de colagen utilizata pentru augmentarea latimii gingiei keratinizate in cursul fazei de vindecare post-grefa KERATOGRAFT, contract 15250/19.12.2012 (Director Asist.Dr.Darian Rusu)
  • Grant intern, Fundamentari inovative si aplicative ale tomografiei optice coerente in medicina dentara. Validari experimentale alternative DENTALOCT. Competitia interna UMF Victor Babes Timisoara in cadrul programului Parteneriate in Cercetarea Fundamentala Inovativa – III-C2-PCFI-2015/2016 (coordonator Conf.Dr.Cosmin Sinescu, UMFVBT)
  • Grant intern, Microlaborator pentru procesarea biopsiilor de tesuturi ne-demineralizate si a preparatelor complexe os-metal-tesuturi moi din implantologia orala DUROTOM. Competitia interna UMF Victor Babes Timisoara in cadrul programului Dezvoltarea capacităţilor în cercetarea fundamentală şi aplicativă IV-CI-PDCC-2015/2016, contract 7199/01.07.2015 (ccordonator Prof.Dr.Dr.Stefan-Ioan Stratul)
  • Medical Infrastructure for the Development of Excellence Surgical Services in the Cross-border Area. Proiect in cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia finanţat de UE (coordonator Prof.Dr.Mihai Ionac, UMFVBT)

Personalul mediu si auxiliar al Disciplinei:

  1. As.med. princ.profilaxie Dorina Gliga
  2. As. med. Monica Mirtu
  3. Laborant Silvana Adam

Şef de disciplină

Prof. univ. dr. dr.med.dent
Ștefan Ioan STRATUL


Email : stratul.stefan@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 

Membri

Prof. univ. dr. dr.med.dent
Ștefan Ioan STRATUL


Email : stratul.stefan@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Conf. univ. dr.
Darian RUSU


Email : rusu.darian@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 
Ș.L. dr.
Dan ONISEI


Email : onisei.dan@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Asist. univ. dr.
Horia CALNICEANU


Email : calniceanu.horia@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 
Cadru didactic asociat
Ciprian SARBU


Email : cipriansro@gmail.com

Cadru didactic asociat, drd.
Simina BOIA


Email : siminalugojan@gmail.com

 
Cadru didactic asociat, drd.
Viorelia RADULESCU


Email : vior3lia_21@yahoo.com

Cadru didactic asociat, drd.
Camelia BOLDEANU


Email : boldeanucamelia@gmail.com

 

Documente utile

Unele documente sunt în format PDF şi pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu îl aveţi îl puteţi descărca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca ANUL VI MD EN 2020 final results - july 2020
 
Tip fişier : XLS | Dimensiune : 28.5 Kb

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >