Despre noi

Abilitare

Data ultimei actualizări : 21.01.2021 | Tipăreşte pagina

Abilitarea reprezintă certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat.

Atestatul de abilitare este acordat prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, la propunerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Teza de abilitare relevă capacităţile şi performanţele didactice şi de cercetare. Teza prezintă în mod documentat realizările profesionale obţinute ulterior conferirii titlului de doctor în ştiinţă, care probează originalitatea şi relevanţa contribuţiilor academice, ştiinţifice şi profesionale şi care anticipează o dezvoltare independentă a viitoarei cariere de cercetare şi/sau universitare.

Teza de abilitare se bazează pe rezultatele ştiinţifice publicate/brevetate sau pe realizările profesionale făcute publice anterior depunerii dosarului de abilitare şi ulterior obţinerii titlului de doctor, făcând trimitere la respectivele publicaţii, brevete sau realizări fără a fi obligatorie reproducerea lor. Acestea se prezintă succint în scopul indicării evoluţiei şi dezvoltării carierei academice, ştiinţifice şi profesionale, precum şi a direcţiilor principale şi de dezvoltare viitoare ale acesteia, în contextul global al realizărilor ştiinţifice semnificative şi de actualitate din domeniul de specialitate al autorului tezei de abilitare.

Susţinerea în sesiune publică a tezei de abilitare şi obţinerea atestatului de abilitare se realizează numai în cadrul unei Instituţii Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD)/Instituţii Organizatoare de Doctorat (IOD), în domeniul solicitat de candidat.  

Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare este stabilită de Ordinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării  nr. 5229 din 17 august 2020 privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare.

Comisia pentru evaluarea tezei de abilitare

Comisia de abilitare propusă de IOSUD/IOD este formată din 3 membri titulari şi 2 membri supleanţi, specialişti cu renume în domeniul de doctorat vizat de candidat, care deţin calitatea de conducător de doctorat şi nu se află în situaţia de conflict de interese.

În cazul în care oricare dintre membrii titulari ai comisiei de abilitare se află în imposibilitatea exercitării atribuţiilor, acesta se înlocuieşte cu unul din cei 2 membri supleanţi.

Cel puţin 2 dintre membrii comisiei de abilitare îşi desfăşoară activitatea în afara IOSUD/IOD care organizează procesul de obţinere a atestatului de abilitare sau în afara instituţiei din care provine candidatul, dacă acestea sunt distincte.

Documente utile

Unele documente sunt în format PDF şi pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu îl aveţi îl puteţi descărca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Acte necesare pentru dosarul candidatului.docx
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 661.79 Kb
Descarca Cerere de afiliere membru în SD
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 25.5 Kb
Descarca Cerere susţinere teză în regim online
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 255.6 Kb
Descarca Componenţa comisie abilitare
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 290.5 Kb
Descarca Cuprins Portofoliu de lucrări științifice
 
Tip fişier : DOCX | Dimensiune : 14.33 Kb
Descarca Date membrii comisie abilitare
 
Tip fişier : DOCX | Dimensiune : 23.16 Kb
Descarca Declaratie pe proprie raspundere
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 29.5 Kb
Descarca Model Raport comisiei de abilitare
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 280.5 Kb

Reglementări Abilitare

Descarca ORDIN-nr.-5.229-din-17-august-2020
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 3.49 Mb
Descarca Metodologie privind obţinerea atestatului de abilitare
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 604.05 Kb
Descarca Macheta de redactare teza de abilitare
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 604 Kb
Descarca Anexe - Ghid de întocmire și redactare teză de abilitare
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 235.5 Kb
Descarca Metodologie privind recunoaşterea titlului de doctor
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 7.95 Mb
Descarca Ordin 6.129/2016 - standarde minimale
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 90.16 Kb
Descarca Anexa ordin 6.129/2016 standarde minimale
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 4.28 Mb

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >