Despre noi

Lansare proiect "Combaterea obezităţii copilului în Europa"

Data ultimei actualizări : 06.07.2018 | Tipăreşte pagina

COMUNICAT DE PRESĂ

Marţi, 5 iunie 2018

Se lansează un proiect de 10 milioane de euro pentru combaterea obezităţii copilului în Europa, proiect in care Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara este partener.

În unele ţări europene, mai mult de unul din trei adulţi vor fi obezi până în 2025, dacă actualul val de obezitate în copilărie nu este oprit.

Un consorţiu format din 31 de organizaţii de cercetare, grupuri de sprijin şi organizaţii guvernamentale din 16 ţări va lansa astăzi (5 iunie) cel mai amplu proiect european de cercetare pentru combaterea obezităţii în rândul copiilor, în valoare de 9,95 milioane de euro.

Mai mult de unul din zece copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani este obez în întreaga Europa de Sud, în unele părţi din Europa Centrală şi de Est şi în Regatul Unit, şi mai mult de unul din trei copii este supraponderal în ţări precum Grecia, Malta şi Italia. Consorţiul va încerca să identifice şi să testeze cele mai bune abordări pentru prevenirea şi tratamentul obezităţii, în special în cazul copiilor mai mici (până la 12 ani), în următorii patru ani (iunie 2018-mai 2022).

 

Proiectul STOP (Ştiinţă şi Tehnologie în Politicile privind Obezitatea copilului) va examina potenţialele oportunităţi de intervenţie pentru a contribui la reducerea problemelor obezităţii infantile în Europa. Această intervenţie include îmbunătăţirea înţelegerii noastre cu privire la modul în care mediul de viaţă formează comportamentul copiilor şi alegerile părinţilor, începând chiar înainte de naştere.

Proiectul va investiga în 17 cohorte de copii, din întreaga Europă, semnele timpuri ale schimbărilor biologice datorate acelor comportamente, care în cele din urmă duc la obezitate. Un studiu experimental va fi efectuat în Suedia, Spania şi România pentru a testa dacă tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi foarte tineri şi familiile acestora să realizeze îmbunătăţiri durabile ale greutăţii corporale, în special copiii din mediile socio-economice dezavantajate. Proiectul militează, de asemenea, pentru ca industria alimentară şi alţi reprezentanţi comerciali să devină responsabili pentru ceea ce consumă copiii, pentru a-i stimula să gasească soluţii inovatoare care să facă consumul alimentar al copiilor cât mai sănătos. In acest sens se propune o competiţie care va acorda fonduri pentru a aduce cele mai promiţătoare produse pe piaţă. Printre alte politici, proiectul va evalua posibilitatea guvernelor europene de a utiliza pârghii cum ar fi taxele, etichetele nutriţionale şi restricţiile de comercializare a alimentelor şi băuturilor nesănătoase în scopul combaterii obezităţii infantile.

Proiectul STOP va fi coordonat de o echipă de la Imperial College Business School, iar organizaţiile partenere ale proiectului vor include alte departamente de cercetare universitară, organisme guvernamentale, organizaţii internaţionale (OMS, IARC şi OECD), organizaţii ale societăţii civile interesate de sănătate şi copii precum Consorţii Europene (EIT Health and EIT Food), care promovează inovarea în sectorul alimentar şi, respectiv, al sănătăţii. Organizaţiile partenere se află în 12 state membre ale UE, împreună cu Elveţia, Statele Unite şi Noua Zeelandă.

Partenerul roman din acest proiect este Universitate de Medicină şi Farrmacie Victor Baabes din Timişoara iar echipa este coordonata de prof. dr. Maria Puiu, Centrul de Medicina Genomica al Universităţii, echipa având preocupări şi vizibilitate internaţională in domeniul nutrigenomicii şi al obezităţii.

"Aceasta este o investiţie semnificativă a Uniunii Europeane pentru a găsi cele mai reuşite şi mai eficiente abordări pentru a reduce incidenţa obezităţii în copilărie ajutând în acelaşi timp copiii care suferă de această maladie ăa obţină mai bun sprijin," a spus liderul proiectului, profesorul Franco Sassi, Centrul pentru Economia Sănătăţii şi Inovarea Politică din Imperial College Business School.

"În Regatul Unit, unul din zece copii este obez, una dintre cele mai mari rate de obezitate din Europa. Dacă nu se iau măsuri eficiente, acest val de obezitate în copilărie va determina, ca în Marea Britanie, până în 2025, mai mult de unul din trei adulţi în vârstă de 20 de ani şi peste, să preznite obezitate. Proiectele precum STOP pot preveni acest lucru prin identificarea şi promovarea unor soluţii eficiente pentru a face copiii mai rezistenţi la influenţele unui mediu obezogen".

"Cu rate de obezitate la copii dublate în ultimii 20 de ani, nimic nu este în afara discuţiei. Vom analiza o gamă largă de factori care contribuie la obezitate, de la factorii genetici, biologici şi comportamentali, la influenţele sociale şi culturale, până la factorii economici şi comerciali care afectează obezitatea copiilor din fiecare parte a regiunii".

Pentru întrebări din partea media, vă rugăm să contactaţi:

  • Prof. Univ. Dr. Maria Puiu, Investigator principal al Proiectului Local

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara
e-mail: maria_puiu@umft.ro

  • Dr. Adela Chiriţă Emandi

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara
e-mail: adela.chirita@umft.ro

Editorii de imagini: Imagini gratuite, nestigmatizante, ale persoanelor cu obezitate pot fi găsite aici http://www.imagebank.worldobesity.org  

Documente utile

Unele documente sunt în format PDF şi pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu îl aveţi îl puteţi descărca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Comunicat de presă
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 378.98 Kb

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >