Data ultimei actualizări : 12.11.2020 | Tipăreşte pagina
Adresa : Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 14, 300173 Timisoara
Telefon : 0256/493085
E-mail : fiziopatologie@umft.ro
Fiziopatologia este ştiinţa biomedicală ce constituie exemplul tipic de interdisciplinaritate (Fiziologie, Biochimie, Biofizică, Biologie Celulară & Moleculară, Genetică medicală) fiind considerată interfaţa dintre disciplinele fundamentale şi medicina clinică. Ea nu se limitează doar la descrierea modificărilor structurale şi funcţionale ale celulelor, ţesuturilor şi organelor care produc/sunt produse de boală, aspecte ce constituie obiectul de studiu al Morfopatologiei. Fiziopatologia este ştiinţa integrativă ce permite cunoaşterea şi înţelegerea:
Bazele învăţământului de Fiziopatologie au fost puse în anul 1950 de către Prof. Dr. Ioan Cotăescu, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale, care a condus disciplina până în anul 1977. Sub îndrumarea Domniei sale au fost amenajate laboratoarele didactice şi cercetare şi s-a desfăşurat un program complex de cercetări cu privire la mecanismele metabolice ale proceselor celulare fiziologice şi fiziopatologice, studiile de farmacodinamie celulară fiind o integrare a acestor procese.
Între anii 1977-1979 disciplina a fost condusă de către Prof. Dr. Adrian Creţu.
În perioada 1979-2009, sub conducerea Prof. Dr. Alexandru Cristescu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi formatorul Şcolii timişorene de Fiziopatologie, s-a iniţiat un program de modernizare a activităţii didactice şi ştiinţifice, prin introducerea unor metode moderne de instruire şi examinare asistate de calculator precum şi prin implementarea unor sisteme de achiziţie şi prelucrarea automată a datelor experimentale şi de explorare funcţională. A fost introdus sistemul modular de predare unitară la specializarea Medicină Generală şi au fost editate cursuri de Fiziopatologie generală şi specială şi îndreptare corespunzătoare de lucrări practice, atât în limba română, cât şi în limbile engleză şi franceză. Disciplina are o îndelungată tradiţie în domeniul cercetării cardiovasculare, una dintre direcţiile prioritare fiind studiul leziunilor induse de ischemia/reperfuzia miocardică şi a strategiilor de cardioprotecţie. În cadrul unor contracte de cercetare finanţate de Academia de Ştiinţe Medicale, au fost realizate instalaţia de mapping electrocardiografic de suprafaţă şi cea de de explorare neinvazivă a circulaţiei periferice şi a fost condusă faza de testare preclinică a unor medicamente. Sub conducerea Domniei sale au fost puse bazele Laboratorului de Explorări Funcţionale, a Laboratorului de Electrofiziologie experimentală şi Pletismografie de impedanţă şi respectiv, a Laboratorului de Studii Experimentale In Vitro.
Între anii 2009 - 2019, disciplina a fost condusă de către Prof. Dr. Danina M. Muntean care s-a preocupat în mod constant de creşterea calităţii procesului de învăţământ, din perspectiva modernizării metodelor de predare şi a coroborării informaţiei cu materia predată la disciplinele studiate în paralel (ex, Semiologie, Morfopatologie, Farmacologie pentru studenţii anului III Medicină), precum şi continuarea şi diversificarea activităţii de cercetare ştiinţifică.
În ceea ce priveşte activitatea didactică, cursul unic al disciplinei este pus la dispoziţia studenţilor în format electronic pe platforma Moodle a universităţii, de asemenea şi laboratoarele, toate având un caracter unitar, cu adaptarea informaţiei predate la cerinţele fiecărui program de studiu.
Atât în cadrul cursurilor cât şi a laboratoarelor de Fiziopatologie, activitatea didactică este centrată pe student, fiind stimulat permanent aspectul interactiv al comunicării cu studenţii, în vederea motivării acestora spre a corela mecanismele de producere ale maladiilor (prezentate la curs) cu modificările de laborator şi paraclinice pe care acestea le induc (detaliate şi exemplificate prin studii de caz la lucrările practice). Dobândirea unei viziuni unitare asupra conceptului de boală şi formarea unei gândiri medicale analitice sunt condiţii esenţiale pentru pregătirea studenţilor în vederea formulării diagnosticului în practica clinică. Activitatea de lucrări practice se desfăşoară în cinci laboratoare şi are drept obiective: i) însuşirea algoritmilor de investigare a maladiilor în vederea deprinderii formulării diagnosticului paraclinic pozitiv şi diferenţial şi ii) analiza sistematică a buletinelor de laborator şi de explorări funcţionale în cadrul studiilor de caz. În ultimii ani a fost propusă dotarea unuia dintre laboratoare cu calculatoare performante şi respectiv, programe soft destinate simulării tulburărilor funcţionale corespunzătoare anumitor patologii (ex., modificările asociate dezechilibrelor acido-bazice şi hidro-electrolitice, şocului etc.) în vederea întrunirii cerinţelor unui învăţământ modern, asistat de calculator. De asemenea, au fost realizate filme demonstrative ale modelelor experimentale pe organ (cord, inele vasculare) şi organit (mitocondrie) izolat precum şi ale tehnicilor moderne de cercetare utilizate curent în cadrul activităţii de cercetare translaţională a disciplinei (unele dintre acestea, în premieră naţională – ex., respirometria de înaltă rezoluţie cu ajutorul oxigrafului 2K-Oroboros şi analiza consumului de oxigen cuplată cu cea a ratei de acidifiere extracelulară cu ajutorul analizorului de flux Seahorse XF24e), pentru fi prezentate studenţilor în vederea stimulării interesului pentru activitatea de cercetare.
În cadrul activităţii de cercetare ştiinţifică, Fiziopatologia beneficiază din plin de explozia informaţională generală în medicină. Ca o continuare a tradiţiei disciplinei în domeniul cercetării cardio-vasculare, în ultimul deceniu, membrii disciplinei implicaţi în cercetarea translaţională s-au preocupat de implementarea de noi modele experimentale şi respectiv, a unor tehnici moderne de cercetare, în intenţia de a deveni un partener competitiv pe piaţa cercetării europene şi de a identifica/consolida parteneriate interdisciplinare naţionale şi internaţionale. Astfel, pe lângă interesul pentru strategiile de protecţie cardio-vasculară investigate de o manieră translaţională atât pe modele animale cât şi la om, o atenţie deosebită este acordată studiului dis/funcţiei endoteliale şi a celei mitocondriale ca potenţiale ţinte terapeutice în patologia cardio-metabolică, renală, senescenţă şi carcinogeneză. De asemenea, alte direcţii importante de cercetare în parteneriat cu prestigioase echipe din ţară şi străinătate, sunt reprezentate de studiul stresului oxidativ, a semnalizării purinergice, precum şi a modificărilor rezistenţei arteriale şi respectiv, a contribuţiei rigidităţii arteriale la patogeneza bolilor cardiovasculare cu şi fără prezenţa comorbidităţilor.
Proiectele de cercetare derulate în cadrul disciplinei din anul 2006 şi până în prezent (în valoare de peste 1,5 milioane Euro) au permis dotarea cu echipamente de cercetare performante a laboratoarelor existente (Laboratorul de Explorări Funcţionale) şi crearea de noi laboratoare, după cum urmează: Laboratorul de Biologie Moleculară şi Electrofiziologie (2013), Laboratorul de Microscopie Confocală (2012), Laboratorul de Studii Experimentale In Vitro şi In Vivo (2010), Laboratorul de Studii Mitocondriale (2008), ultimul în premieră la nivel naţional.
În anul 2014 a fost înfiinţat, cu aprobarea Senatului universitar, Centrul de Cercetare Translaţională şi Medicina Sistemelor (CerT-MedS) sub conducerea Prof. Dr. Danina M. Muntean în calitate de director, având în componenţă 6 laboratoare, în cadrul cărora se derulează o activitate de cercetare translaţională şi interdisciplinară, în parteneriat preclinic-clinic, menită să contribuie la creşterea vizibilităţii internaţionale a UMFVBT. Începând cu anul 2016, Centrul a fost înscris pe site-ul erris.ro - link - https://erris.gov.ro/Center-for-Translational-Res iar în anul 2020, în parteneriat cu Disciplina de Sănătate publică şi Management sanitar, a intrat în competiţia pentru Centrele de Cercetare Avansată ale UMFVBT, în vederea acreditării.
O atenţie deosebită este acordată permanent dezvoltării resursei umane tinere înalt calificate - doctoranzi, postdoctoranzi - care beneficiază de burse/stagii de pregătire în cercetare în străinătate (în principal, susţinute de către proiectele de reţele europene de tip COST), precum şi atragerii studenţilor în activitatea de cercetare, ceea ce a condus la obţinerea în ultimii ani de numeroase premii de către tinerii cercetători atât la manifestări ştiinţifice naţionale/internaţionale cât şi în cadrul competiţiilor UEFISCDI.
Studenţii interesaţi în activitatea de cercetare sunt cooptaţi în cadrul Cercului ştiinţific studenţesc, lucrează sub directa îndrumare a cadrelor didactice ale disciplinei, participă activ la sesiunile ştiinţifice studenţeşti naţionale/internaţionale şi finalizează lucrări de licenţă. Sub egida Cercului ştiinţific au fost susţinute în ultimii ani o serie de prelegeri denumite generic "Cercetarea în context" destinate prezentării rezultatelor proprii ale activităţii de cercetare a colectivului precum şi de noutăţi publicistice, relevante pentru domeniile de cercetare de interes.
De asemenea, disciplina a fost gazda studenţilor din străinătate care au optat pentru universitatea noastră în cadrul programului de vară Research Exchange IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations).
În prezent disciplina este condusă de către Prof. Dr. Claudia Borza.
ACTIVITATEA DIDACTICĂ:
Cursul unic al disciplinei a fost postat în perioada 2009 - 2015 în format pdf pe site-ul disciplinei. Începând cu anul 2016 atât cursul cât şi lucrările practice de Fiziopatologie, actualizate anual, sunt postate în format PowerPoint şi Word pe platforma de e-learning Moodle a universităţii.
Începând cu anul universitar 2013-2014, în cadrul Disciplinei de Fiziopatologie, a fost implementat sistemul de voluntariat în activitatea de dezvoltare academică (VADA), prin care studenţii cu cele mai bune rezultate la învăţare din anii IV-VI ai Facultăţii de Medicină (inclusiv secţiile cu predare în lb. engleză şi franceză) sunt implicaţi în activitatea de voluntariat, atât în cea didactică de tutoriat la lucrările practice de Fiziopatologie cât şi în cea de cercetare ştiinţifică derulată în cadrul laboratoarelor disciplinei, respectiv ale Centrului de Cercetare Translaţională şi Medicina Sistemelor. Astfel, până în prezent a fost eliberat un număr de 35 certificate de voluntariat studenţilor de la Facultatea de Medicină (dintre care 4 certificate studenţilor de la secţia EN şi respectiv, 3 certificate studenţilor de la secţia FR).
ACTIVITATEA DE CERCETARE
Prof. Dr. Danina Muntean - membră reprezentantă pentru RO in Comitetul de Management al acţiunilor:
Conf. Dr. Ioana Mozoş - membră reprezentantă pentru RO în Comitetul de Management al acţiunii:
Conf. Dr. Adrian Sturza - membru supleant pentru RO în Comitetul de Management al acţiunilor:
Interne ale UMFVBT:
PREMII PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE
Prof. Dr. Claudia Borza - premii pentru brevetele deţinute (2015-2017)
Prof. Dr. Danina Muntean:
Conf. Dr. Adrian Sturza:
Conf. Dr. Oana Duicu:
Ş.L. Dr. Corina Şerban - multiple lucrări ştiinţifice premiate UEFISCDI (2014-2018)
Prof. Dr. Claudia Borza
Diagnostic Role of Serum and Functional Markers in Pathology: Experimental and Clinical Studies
Prof. Dr. Danina Muntean
Mitochondria as Therapeutic Target in Translational Research And Drug Repurposing
Recomandă pagina prietenilor tăi
Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.