Data ultimei actualizări : 20.10.2017 | Tipăreşte pagina
Adresa : Str. Gh. Dima Nr.5, Timisoara
Telefon : 0256/430705
E-mail : semchir1@umft.ro
Clinica I Semiologie Chirurgicală a fost înfiinţată în anul 1946, conducerea acesteia fiind încredinţată Prof.Dr.Ioan Făgărăşanu. Activitatea clinicii s-a desfaşurat în cadrul Spitalului Militar Timişoara unde Prof.Dr. Ioan Făgărăşanu i-a avut ca şi colaboratori pe Conf.Dr.Pius Brânzeu şi Colonel Dr.Victor Popescu, şef lucrări. În anul 1949, după transferarea Prof.Dr. Ioan Făgărăşanu la Bucureşti, şefia clinicii este preluată de Prof.Dr.Alexandru Pop până în anul 1952. În anul 1952, prin transfer de la I.M.F.Cluj, este numit şef de clinică Prof.Dr.Ioan Danicico, care râmâne la conducerea clinicii timp de 14 ani până la pensionarea sa. Din anul 1967 ştafeta este preluată de Prof.Dr. Eugen Adam, care o conduce timp de 6 ani. În anul 1973, după pensionarea Prof.Dr. Eugen Adam, este numit la conducerea clinicii Prof.Dr.Petre Rădulescu, care conduce activitatea clinicii până în anul 1990. În anul 1990, în urma pensionării acestuia, este numit şef de clinică Prof.Dr.Vladimir Fluture, până în 2009. Din anul 2010 si in prezent, la conducerea Disciplinei a fost numit Prof.Dr. Cretu Octavian Marius.
Clinica I Semiologie Chirurgicală a funcţionat între anii 1946-1949 în cadrul Spitalului Militar Timişoara, între 1949-1950 în cadrul Spitalului de Asigurări Sociale (actualul Spital C.F.R.), apoi în cadrul Spitalului Bega până în anul 1950 când intră în localul propriu – Clinicile Noi, Spitalul Clinic nr.2 Timişoara, transformat în anul 1991 în Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.
Din punct de vedere organizatoric până în anul 1990 Clinica I Semiologie Chirurgicală a funcţionat cu un număr de 80 de paturi chirurgie generală, din care 10 paturi erau grupate într-un compartiment de Terapie Intensivă, un Bloc Operator cu 3 săli de operaţie şi 2 cabinete de consultaţie în Policlinica III şi Policlinica IV.
Din anul 1991 Clinica I Semiologie Chirurgicală, devine clinică cu serviciu de Urgenţă permanent şi se extinde, creând două compartimente noi, iniţial un Compartiment de Traumatologie cu 20 paturi şi apoi unul de Chirurgie Toracică cu 10 paturi, din totalul de 90 paturi iniţial, prin aceasta urmărindu-se şi dorindu-se rezolvarea cât mai competentă şi eficientă a cazurilor de urgenţe medico-chirurgicale complexe care se adresează acestei clinici.Tot în anul 1991 se înfiinţează un Compartiment de Chirurgie Hepatică având 10 paturi, datorită faptului că, patologia hepatică este una din temele de cercetare predominantă a Clinicii de Semiologie Chirurgicală I.
În prezent, în cadrul Disciplinei de Semiologie Chirurgicala 1 si Chirurgie Toracica, functioneaza Sectia de Chirurgie Generală cu 65 de paturi, care include un Compartiment de Neurochirurgie cu 10 paturi, un Compartimentul de Politraumatologie cu 10 paturi si compartimentul de Chirurgie Hepatica cu 10 paturi ; precum si Sectia de Chirurgie Toracica cu 35 de paturi.
Şcoala de Chirurgiede la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara a avut ca obiective dominante în ultimii 20 de ani, două domenii: Chirurgia de Urgenţă cu activitate zilnică şi Chirurgia Hepato –Bilio- Pancreatica. În aceste domenii au fost introduse următoarele:
În mod practic, metodologia pentru studenţi, include transmiterea prin cablu a operaţiilor, din sala de operaţie în sala de lucrări practice, obligativitatea studenţilor de a participa la gărzile de urgenţă şi de a-şi nota activitatea personală în fisele de stagiu. Stagiile cu studentii se desfasoara: in saloane, unde acestia vin in contact nemijlocit cu pacientul chirurgical, in sala de referate unde sunt prezentate instrumentele si materialele specifice activitatii chirurgicale si in camera de urgente chirurgicale din cadrul UPU, unde sunt familiarizati cu micile interventii chirurgicale. Accesul studentilor in salile de operatii este realizat in mod organizat, atat in programul de zi cat si in garzi. Cursul de chirurgie, este realizat prin proiectie media si se desfasoara in Amfiteatrul Clinicile Noi, dupa orarul stabilit de UMFT.
Cadre didactice ssociate - An universitar 2012-2013
Nume |
Titularura |
|
Telefon |
Dan Radu Gheorghe |
Medic specialist |
radudan12@yahoo.com |
0744561930 |
Recomandă pagina prietenilor tăi
Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.