Prima pagină // Facultatea de Medicină // Disciplina de Microchirurgie, Chirurgie Vasculară
Disciplina de Microchirurgie, Chirurgie Vasculară
Data ultimei actualizări : 20.10.2017 | Tipăreşte pagina
Disciplina de Microchirurgie, Chirurgie Vasculară şi Metodologia Cercetării Ştiinţifice a luat fiinţă în anul 2001. Microchirurgia este o tehnică chirurgicală cu aplicaţie în toate specialităţile clinice chirurgicale. În acelaşi timp microchirurgia este un instrument de neînlocuit în cercetarea experimentală, o carte de vizită a oricărui centru universitar european. Metodologia cercetării este o ştiinţă fundamentală, care cuprinde ansamblul de reguli necesare în cercetare şi în comunicarea rezultatelor cercetării.
Activitatea didactică cuprinde un curs opţional de microchirurgie pentru studenţii anului III şi un curs obligatoriu de metodologie a cercetării ştiinţifice pentru studenţii anului II, Facultatea de Medicină Generală. La ambele materii, studenţii beneficiază de cursuri teoretice (format Power Point) şi de lucrări practice interactive. Cursurile de metodologie a cercetării ştiinţifice abordează toate aspectele legate de elaborarea unei lucrări ştiinţifice pornind de la identificarea temei de cercetare, adunarea informaţiilor necesare, finanţarea, dezvoltarea şi transformarea acesteia în publicaţie. În cadrul disciplinei noastre examinarea studenţilor se realizează prin teste grilă şi prezentări Power Point. Membrii disciplinei organizează anual un program de training ce cuprinde seminarii internaţionale de microchirurgie a vaselor şi nervilor, disecţie de lambouri libere pe ţesut viu şi de microchirurgie video-asistata. În prezent, disciplina noastră se poate mândrii cu trainningul postuniversitar a peste 500 de participanţi care au absolvit cu succes cursurile organizate de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babes”, aceştia fiind reprezentaţi de medici specialişti sau rezidenţi, din diferite specialităţi medicale şi chirurgicale, numărul acestora fiind în continuă creştere. Dintre aceştia aproximativ 60% vin din străinătate (Marea Britanie, Germania, Olanda, Grecia, Italia, Elveţia, Turcia, Danemarca, Serbia, Croaţia, Bulgaria), 40% fiind medici români. Începând de anul acesta disciplina noastra organizeaza si un curs de suturi vasculare si un Seminar de recoltare a lambourilor pe perforante. Acest program de training, este acreditat de autorităţile internaţionale în domeniu (ex. E.B.O.P.R.A.S – European Board of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, EFSM – European Federation of Societies for Microsurgery, European Association of Urology).
Activitatea clinică a disciplinei noastre se desfăşoara în cadrul secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Timişoara. În cadrul secţiei funcionează şi Departamentul de Microchirurgie Vasculară Activitatea clinică din cadrul disciplinei acoperă o paletă bogată de patologie din cadrul chirurgiei vasculare (trombembolectomii cu sonda Fogarty, by-passuri, abord vascular aorto-iliac prin minilaparotomie, carotide prin eversie, tratamentul anevrismelor în urgenţă şi electiv, safenectomii, ligaturi de perforante, pachete varicoase), microchirurgiei reconstructive (transfer liber de ţesuturi, lambouri locale, derivaţii limfo-venoase, decompresii nervoase membre superioare şi inferioare, reconstrucţii nervoase, transferuri de tendoane, repermeabilizare de trompe uterine) şi chirurgiei oncoplastice a sânului. În premieră naţională au fost efectuate în clinica noastră, sutura microchirurgicală vasculară mecanică cu sistem VCS Anastoclip (premieră naţională decembrie 2006), recoltarea endoscopică minim-invazivă de lambou muscular (latissimus dorsi), repermeabilizarea microchirurgicală a trompelor uterine, decompresia nervoasă la pacientul cu neuropatie diabetică, lambouri pe vase perforante (premieră locală). Datorită profesionalismului echipei noastre numărul de cazuri operate în cadrul secţiei de chirurgie vasculară a avut o evoluţie constant ascendentă. Astfel în anul 2009 au fost operati 1080 de pacienţi, iar în 2010 au fost rezolvate 1220 de cazuri. În anul 2011 au fost operate 1460 de cazuri, din care 21,8 % dintre acestea au fost rezolvate în cadrul departamentului de Microchirurgie Vasculară.
ALTE INFORMAŢII
1. Activitatea de cercetare de vîrf efectuată de disciplina noastră în cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie “Pius Brânzeu” a fost materializată prin participarea activă într-un număr de 45 de granturi de cercetare totalizând contribuţii aduse Universităţii de Medicină “Victor Babeş” Timişoara în valoare de peste 2 milioane de Euro. Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie “Pius Brânzeu” a sprijinit nu mai puţin de 27 de lucrări de doctorat care au fost finalizate cu succes şi au conţinut valoroase informaţii ştiinţifice experimentale publicate în prestigioase reviste internaţionale (Annals of Plastic Surgery, Microsurgery, Human Imunology, Transplantation, Artificial Organ, Laboratory Animals).
Cercetarea ştiinţifică din cadrul disciplinei este canalizată în cinci direcţii:
- Imunologia de transplant – generarea in-vitro a celulelor dendritice umane şi manipularea acestora în vederea inducerii toleranţei imunologice în transplantul de organe. Mai concret se urmăreşte inducerea de celule dendritice tolerogene prin tratamentul cu Mitomicină C, capacitatea acestora de a induce celule T regulatoare (CD4CD25) precum şi administrarea in-vivo, în cadrul unui model experimental de transplant de membru la şobolan, a unor blocanţi specifici ai costimulării în vederea suprimării răspunsului imun la allogrefe;
- Medicină regenerativă – aplicarea terapiilor celulare în tratamentul tumorilor solide, tratamentul ischemiei critice periferice prin inducerea neoangiogenezei terapeutice cu ajutorul celulelor stem pluripotente;
- Microchirurgia experimentală – dezvoltarea de noi modele experimentale de transplant de organ şi de ţesuturi compozite la şobolanul de laborator, precum şi aplicarea modelelor experimentale deja existente (cord, pancreas, intestin, splină, rinichi, uter) în diverse proiecte de cercetare;
- Microchirurgia reconstructivă – dezvoltarea experimentală şi clinică a unor aplicaţii noi cum ar fi microchirurgia video-asistată sau recoltarea video-asistată de ţesuturi (latissimus dorsi, rectus abdominis, gracilis, tensor fascia lata, recoltarea arterei mamare interne) cu aplicabilitate clinică directă (reconstrucţia de ţesuturi moi şi osoase prin transfer liber microchirurgical al lambourilor musculare), dezvoltarea de noi tehnologii în sindromul de ischemie/reperfuzie;
- Dezvoltarea unei platforme de telemedicină cu scopul de a forma medicii, oferindu-le acces la informaţii din experienţa colegilor lor şi, pe de altă parte, de a le prezenta cea mai bună metodă terapeutică pentru pacient.
Activitătile de cercetare se desfăşoară în cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie Pius Brânzeu, care funcţionează din anul 1992, fiind situat în cladirea renovată a Centrului de Medicină Experimentală al Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş, Timişoara.
În cadrul acestei instituţii funcţionează trei laboratoare de cercetare: microchirurgie, chirurgie laparoscopică, organizate în 1999 odată cu renovarea integrală a clădirii şi laboratorul de terapii celulare şi imunologie de transplant, fondat prin colaborarea cu Disciplina de Imunologie în anul 2005.
PARTERUL este alcătuit dintr-o sală de conferinţe, o sală multimedia, două grupuri sanitare, două vestiare şi un oficiu. Sala de conferinţe cu un maxim de 65 de locuri, echipată cu conexiune internet broadband poate fi transformată în sala de sesiuni practice totalizând 15 posturi de lucru. Sistemul multimedia integrat, sistemul de video conferinţă Polycom HDX6000, video-proiector marca Hitachi CP X-608, tabla digitală SmartBoard, sistem audio cu microfon, staţie de amplificare TOA PA Amplifier A-1121 (1995), difuzoare montate în tavan, conexiune internet wireless – toate asigură un mediu de comunicare adecvat.
Alături de sala de conferinţe se găseşte o sală multimedia echipată cu două calculatoare utilizate atât la procesarea imaginilor digitale şi a capturilor video realizate în sălile de operaţie, cât şi pentru stocarea diverselor baze de date şi a colecţiei de articole medicale în extenso în format digital. Sala este dotată cu un copiator laser digital marca SHARP AR 206, DVD-recorder Panasonic DMR EH-65(2002), video-recorder SONY SWO-9500 MDP, imprimantă HP Laserjet 4700dn, scanner UMAX Powerlook 3.
Laboratorul de microchirurgie cu o suprafaţă totală de 25 de m2 dotat cu 10 microscoape experimentale Leica, un microscop chirurgical Leica 650 cu spion (1999) şi 4 microscoape OPMI 2, Carl Zeiss, cu cameră video încorporată (2007). Intervenţiile chirurgicale pot fi documentate folosind o cameră video JVC CCD cu adaptor, pentru microscopul chirurgical tip TK-C1381, monitor color JVC tip TM 1700 PN (1998), camera foto Yashica 109, camera foto digitală Leica-Canon Power Shot S50 digital. Instrumentele utilizate în cadrul intervenţiilor sunt reprezentate de: truse de microchirurgie Aesculap (ce conţin foarfecă, portac, microaproximator, clipuri microvasculare, pense) electrotom bipolar Aesculap tip TB 50, maşină respiratorie şi ventilator cu anestezic inhalant (Isofluran) pentru animale mici, saltea încălzită pentru controlul temperaturii corporale, maşină de tuns Aesculap Favorita 2. În diversele programe experimentale desfăşurate în cadrul centrului, este folosita aparatura adiţională precum: sistem de microdializa CMA102 (2005), 5 electrotoame oftalmologice ERBE, sursa de lumină rece Schott, tip KL 1500, balanţa electronică Sartorius (1996), masa chirurgicală pentru animale mici Foehr Med. Instr., maşina cu ultrasunte pentru spălat instrumente SONOREX RK 100 SH.
Sala de chirurgie laparoscopică are o suprafaţă de 120 m2 şi beneficiază din anul 2011 de 5 turnuri laparoscopice Storz High Definition, de ultimă generaţie. Fiecare staţie de lucru este dotată cu un aparat de inducere a anesteziei cu halotan şi respiratie asistată marca Stephan Portec, sistem de monitorizare a pulsului, SpO2, ECG, tip BCI Autocorr care sunt dublate de un sistem central de monitorizare a presiunii gazelor: O2, CO2, NO, vacuum, aer comprimat. Mesele de lucru din oţel inoxidabil sunt de tip hidraulic marca Shorline, fiecare fiind dotată cu o lampă de operaţie Berchtold Cromophare C452. O balanţă electronică pentru animale mari Eickemeyer D78533 este disponibilă pentru cântărire în vederea administrării anesteziei. Baia cu ultrasunete tip Sonorex este utilizată pentru spălarea instrumentelor de laparoscopie.
Laboratorul de imunologie de transplant şi terapii celulare. Manevrarea materialelor biologice şi a culturilor de celule este realizată în condiţii sterile sub hotă cu flux laminar Juan IC 2.9. Incubarea culturilor celulare are loc într-un incubator cu CO2 Juan model I.G 150 si Memmert (2006). Laboratorul este dotat şi cu o centrifugă Kendro 3S, un flow citometru FACSort Becton Dickinson dotat cu software tip Cell Quest Pro şi un microscop cu inversie şi florescenţă. Laboratorul mai este dotat şi cu un microscop optic Zeiss Axiostar. În laborator, gheaţa necesară experimentelor este obţinută prin intermediul unui generator de cuburi de gheaţă tip Apexa. Prezervarea a-la-long a celulelor este realizată la temperaturi de -80 de grade cu ajutorul unui congelator tip Juan VX 350. În cadrul acestui laborator avem şi un aparat de electroforeză verticală tip BioRad, un aparat de electroforeză orizontală, un sistem pentru realizarea tipizării tip SSP-HLA, compus din thermocycler tip AS350 şi un sistem de documentare/fotografiere a gel-urilor de agaroză în regim UV tip BioRad. Pentru prezervarea a-la-long a diferitelor tipuri de celule, laboratorul dispune de un stocător de N2 lichid de 110 litri, cu o capacitate de stocare de 5900 recipiente.
De la înfiintare sa, Laboratorul de imunologie de transplant şi terapii celulare a totalizat un număr de 4 proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale (CEEX-RP, CEEX-ET, CEEX - Complexe, NATO-RIG Grant, PNII - Complexe, PNII - IDEI - Cercetare exploratorie). Activitatea de cercetare din cadrul acestui laborator a fost materializată în: 2 monografii - una scrisă de membrii disciplinei şi una participare ca şi co-editori, 2 articole în reviste cotate ISI (Transplantation, Annals of Plastic Surgery), 2 premii pentru activitate în cercetare: premiul CNCSIS – “In hoc Signo Vinces”, premiul „Berler-Barbu” pentru excelenţă în cercetare Echipa laboratorului - membrii în comitetul editorial a 2 reviste ISI (Microsurgery, International Reviews of Immunology).
2. Premii şi Distincţii
- Mihai Ionac – Bursier al Oficiului German de Schimburi Academice (DAAD) la Universitatea Friedrich- Alexander din Erlangen-Nürnberg, 01.10.1995 – 31.07.1996.
- Mihai Ionac – International Cleft Lip and Palate Foundation, 2000
- Mihai Ionac – Societatea Română de Chirurgie a Mâinii, 2002
- Mihai Ionac – Societatea Balcanică de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Estetică, Societatea Română de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Estetică, 2003
- Mihai Ionac – Post-IFSSH Congress, Bucureşti, 2004
- Mihai Ionac – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa”, Iaşi, 2005
- Blidisel A, Dornean V, Nistor A, Jiga L, Hoinoiu B, Ionac M – 1st Best poster, 4th Congress of the World Society for Reconstructive Microsurgery, poster Session, June 24 - 26, 2007, Athens, Greece.
- Lucian Jiga – Premiul In Hoc Signo Vinces, acordat pentru rezultate deosebite in cercetare de catre CNCSIS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice in Invatamantul Superior), in cadrul celei de a 10-a Conferinte CNCSIS, Brasov, Romania, 2008
- Lucian Jiga – Premiul de Excelenta in Cercetare Medicala “ Herbert Berler-Barbu”, acordat de Fundatia Nicolae Cajal sub auspiciile Academiei Romane de Stiinte Medicale, in cadrul celui de-al IV-lea Simpozion “Acad. Nicolae Cajal”, Bucuresti, Romania, 2008
- Lucian Jiga - Top-10 Rated Research Classification, pentru rezultatele prezentate la 14th Congress of the European Society for Organ Transplantation (ESOT), Paris, France, 2009
- Lucian Jiga – Premiul de Excelenţă în Cercetarea Medicală, acordat de Colegiul Medicilor din România, 2010
3. Relevanţa ştiinţifică
- Zsikai B, Bizánc L, Sztányi P, Vida G, Nagy E, Jiga L, Ionac M, Erces D, Boros M, Kaszaki J. [Clinically relevant sepsis model in minipigs]. Magy Seb. 2012 Aug;65(4):198-204.
- Jiga J, Hoinoiu B, Stoichitoiu T, Dornean V, Nistor A, Barac S, Miclaus G, Ionac M, Paunescu V, Ursoniu S, Jiga LP. Induction of therapeutic neoangiogenesis using in vitro-generated endothelial colony-forming cells: an autologous transplantation model in rat. J Surg Res. 2012 Jul 7. [Epub ahead of print]
- Vourtsis SA, Papalois AE, Agrogiannis GD, Spyriounis PK, Patsouris E, Ionac M. Improvement of a long random skin flap survival by application of vascular endothelial growth factor in various ways of local administration in a rat model. Indian J Plast Surg. 2012 Jan;45(1):102-8.
- Jiga LP, Rata A, Ignatiadis I, Geishauser M, Ionac M. Atypical venous glomangioma causing chronic compression of the radial sensory nerve in the forearm. A case report and review of the literature. Microsurgery. 2012 Mar;32(3):231-4.
- Vourtsis SA, Spyriounis PK, Agrogiannis GD, Ionac M, Papalois AE. VEGF application on rat skin flap survival. J Invest Surg. 2012 Feb;25(1):14-9
- Anghel A, Taranu G, Seclaman E, Rata A, Tamas L, Moldovan H, Ursoniu S, Samoila C, Ionac M, Popa-Wagner A. Safety of vascular endothelial and hepatocyte growth factor gene therapy in patients with critical limb ischemia. Curr Neurovasc Res. 2011 Aug 1;8(3):183-9.
- Ignatiadis IA, Tsiampa VA, Galanakos SP, Georgakopoulos GD, Gerostathopoulos NE, Ionac M, Jiga LP, Polyzois VD. The reverse sural fasciocutaneous flap for the treatment of traumatic, infectious or diabetic foot and ankle wounds: A retrospective review of 16 patients. Diabet Foot Ankle. 2011;2.
- Jiga L, Ionac M, Georgescu A. [The 15th Congress of European Society of Hand Surgery. Bucharest, June 23-26, 2010]. Chirurgia (Bucur). 2010 Jul-Aug;105(4):586.
- Jiga LP, Blidişel A, Dindelegan G, Hoinoiu B, Neamţu C, Matusz P, Barac S, Scurtu R, Precup C, Cocu S, Biro A, Jiga J, Heredea R, Dima S, Romanescu D, Ionac M, Popescu I. [Accessory renal allotransplantation with internal or external urinary drainage. An experimental model in pig]. Chirurgia (Bucur). 2010 Jul-Aug;105(4):485-91.
- Sîntean ME, Deutsch PM, Lascu A, Focşa M, Ionac M. [The electroacupuncture in patients recently operated for peripheral arterial disease. A comparative study of the two electrostimulation techniques]. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 2009 Jul-Sep;113(3):788-94.
- Jiga LP, Barac S, Taranu G, Blidisel A, Dornean V, Nistor A, Stoichitoiu T, Geishauser M, Ionac M. The versatility of propeller flaps for lower limb reconstruction in patients with peripheral arterial obstructive disease: initial experience. Ann Plast Surg. 2010 Feb;64(2):193-7.
- Bot A, Jiga LP. In this issue: new topics in miRNA and transplantation immunology. Int Rev Immunol. 2009;28(3-4):109-11.
- Străin M, Chişevescu D, Blaj S, Hoinoiu B, Barac S, Jiga L, Neamţu C, Lazăr F, Ionac M. [The first NOTE (Natural Orifice Translumenal Endoscopic) cholecystectomy in Romania: an experimental model in pig]. Chirurgia (Bucur). 2009 Mar-Apr;104(2):173-9.
- Jiga LP, Cristian H, Blidisel A, Sandra F, Nistor A, Hoinoiu B, Dornean V, Ionac M. Thoracoscopic approach of the internal mammary artery (IMA): a training model in pigs. Microsurgery. 2008;28(5):375-9.
- Blidişel A, Măciuceanu B, Jiga L, Păpurică M, Ionac M. [Endoscopy-assisted harvesting and free latissimus dorsi muscle flap transfer in reconstructive microsurgery]. Chirurgia (Bucur). 2008 Jan-Feb;103(1):67-72.
- Ordodi VL, Paunescu V, Ionac M, Sandesc D, Mic AA, Tatu CA, Mic FA. Artificial device for extracorporeal blood oxygenation in rats. Artif Organs. 2008 Jan;32(1):66-70.
- Cărăbineanu A, Bordoş D, Nicola T, Lazár F, Ionac M, Sima L, Preda M, Cărăbineanu S. [Reparation of the parcel defect of duodenum with pediculated jejunal patch by laparoscopy. Experimental study]. Chirurgia (Bucur). 2007 Sep-Oct;102(5):571-6.
- Jiga LP, Niţă G, Dornean V, Simion L, Hoinoiu B, Blidişel A, Nistor A, Ionac M. [Experimental model of pancreas transplantation with portal or systemic drainage in laboratory rats]. Chirurgia (Bucur). 2007 Sep-Oct;102(5):563-70.
- Mic AA, Mic FA, Tatu CA, Ionac M, Ordodi VL, Paunescu V. Indomethacin inhibits thymic involution in mice with streptozotocin-induced diabetes. Comp Med. 2007 Oct;57(5):476-81.
- Blidisel A, Jiga L, Nistor A, Dornean V, Hoinoiu B, Ionac M. Video-assisted versus conventional microsurgical training: a comparative study in the rat model. Microsurgery. 2007;27(5):446-50.
- Battiston B, Geuna S, Hierner R, Ionac M, Ortensi A, Terenghi G, Tos P. The European Microsurgical Research Association. Microsurgery. 2007;27(5):357-9.
- Jiga LP, Ehser S, Kleist C, Opelz G, Terness P. Inhibition of heart allograft rejection with mitomycin C-treated donor dendritic cells. Transplantation. 2007 Feb 15;83(3):347-50.
- Jiga LP, Ionac M. Microsurgery in infrapopliteal revascularization of lower limb. Ann Plast Surg. 2007 Jan;58(1):64-9.
- Ordodi VL, Paunescu V, Mic AA, Gabor L, Ionac M, Toma O, Sandesc D, Mic FA. A pressure-controlled rat ventilator with electronically preset respirations. Artif Organs. 2006 Dec;30(12):965-8.
- Ordodi VL, Paunescu V, Mischie S, Ignea A, Toma O, Ionac M, Mic AA, Sandesc D, Mic FA. Improved electrodes for electrical defibrillation of rats. J Am Assoc Lab Anim Sci. 2006 Nov;45(6):54-7.
- Ordodi VL, Paunescu V, Mic AA, Ionac M, Sandesc D, Mic FA. A small scale oxygenator for cardiopulmonary bypass in rats. Int J Artif Organs. 2006 Aug;29(8):750-5.
- Ordodi VL, Mic FA, Mic AA, Tanasie G, Ionac M, Sandesc D, Paunescu V. Bone marrow aspiration from rats: a minimally invasive procedure. Lab Anim (NY). 2006 May;35(5):41-4.
- Marian CF, Jiga LP, Ionac M. Ischemic preconditioning of free muscle flaps: an experimental study. Microsurgery. 2005;25(7):524-31.
- Iliescu V, Jiga LP, Ionac M. [Complex microsurgical reconstruction of diabetic foot]. Chirurgia (Bucur). 2005 Mar-Apr;100(2):181-6.
- Stoica AL, Iliescu V, Butuşină M, Hoinoiu B, Oniţă M, Ionac ME, Bordoş D. [Reconstruction of cervical esophagus by using laparoscopically assisted jejunal loop harvesting and microsurgical transfer]. Chirurgia (Bucur). 2005 Jan-Feb;100(1):79-83.
- Motoc A, Jiga L, Ionac M, Raica M, Motoc M, Chiovschi S. Preliminary results of orthotopic en bloc uterus and ovary transplantation in the laboratory rat. Clin Exp Obstet Gynecol. 2004;31(4):316.
- Bauer TM, Jiga LP, Chuang JJ, Randazzo M, Opelz G, Terness P. Studying the immunosuppressive role of indoleamine 2,3-dioxygenase: tryptophan metabolites suppress rat allogeneic T-cell responses in vitro and in vivo. Transpl Int. 2005 Jan;18(1):95-100.
- Jiga LP, Bauer TM, Chuang JJ, Opelz G, Terness P. Generation of tolerogenic dendritic cells by treatment with mitomycin C: inhibition of allogeneic T-cell response is mediated by downregulation of ICAM-1, CD80, and CD86. Transplantation. 2004 Jun 15;77(11):1761-4.
- Jiga LP, Lupu CM, Zoica BS, Ionac M. Experimental model of heterotopic uterus transplantation in the laboratory rat. Microsurgery. 2003;23(3):246-50.
- Ionac M. One technique, two approaches, and results: thoracic duct cannulation in small laboratory animals. Microsurgery. 2003;23(3):239-45.
- Ionac M, Jiga L, Motoc A, Lupu C, Bordoş D. [Experimental model of orthotopic uterus transplantation in the laboratory rat]. Chirurgia (Bucur). 2002 Mar-Apr;97(2):179-85.
- Jiga L, Ionac M, Bordoş D. [Experimental model of heterotopic renal transplantation in rat]. Chirurgia (Bucur). 2001 Jan-Feb;96(1):105-11.
- Ionac M. Training microsurgeons: a rewarding experience. Microsurgery. 2002;22(6):219-20.
- Ionac M, Schaefer D, Geishauser M. Thromboxane A2 release in ischemia and reperfusion of free flaps in rats, studied by microdialysis. J Reconstr Microsurg. 2001 Feb;17(2):139-43.
- Ionac M, Geishauser M. The combined gracilis and semitendinosus free flap in the rat. J Reconstr Microsurg. 1998 May;14(4):237-43.
- Ionac M, Laskay T, Labahn D, Geisslinger G, Solbach W. Improved technique for cannulation of the murine thoracic duct: a valuable tool for the dissection of immune responses. J Immunol Methods. 1997 Mar 10;202(1):35-40.
- Scheuren N, Neupert W, Ionac M, Neuhuber W, Brune K, Geisslinger G. Peripheral noxious stimulation releases spinal PGE2 during the first phase in the formalin assay of the rat. Life Sci. 1997;60(21):PL 295-300.
- Oelkers R, Ionac M, Erb K, Brune K, Geisslinger G. Transfer of different nonsteroidal antiinflammatory drugs via the lymphatic system in the rat. Drug Metab Dispos. 1996 Oct;24(10):1107-10.
- Ionac M, Oelkers R, Brune K, Geisslinger G, Bordos D. Lymph distribution of different non-steroidal anti-inflammatory drugs assessed by microsurgical cannulation of the thoracic duct in rat. Rom J Intern Med. 1996 Jul-Dec;34(3-4):239-51.
- Ionac M, Parnham MJ, Plauchithiu M, Brune K. Oxaceprol, an atypical inhibitor of inflammation and joint damage. Pharmacol Res. 1996 Jun;33(6):367-73.
- Ionac M, Bordos D, Geisslinger G, Brune K. [An experimental model of the microsurgical cannulation of the thoracic duct in the rat]. Chirurgia (Bucur). 1996 May-Jun;45(3):147-9.
- Ionac M, Geisslinger G, Brune K, Bordos D. [A microsurgical approach to drainage of the thoracic duct in the rat]. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 1996 Jan-Jun;100(1-2):112-7.
4. Pentru studenţi, disciplina noastră a promovat dezvoltarea unui cerc studenţesc de tehnici minim invazive şi microchirurgie, cu următoarele scopuri: orientarea studenţilor în domeniul vast al chirurgiei, permiţându-le să înveţe tehnici microchirurgicale si chirurgicale minim invazive, să îşi dezvolte aptitudinile de bază şi avansate în domeniile menţionate, în concordanţă cu standardele europene de educaţie; dezvoltarea unei curicule de cursuri specifice de bază şi avansate în aceste domenii; promovarea şi menţinerea relaţiilor cu alte societăţi studenţeşti ştiinţifice, naţionale şi internaţionale.
5. Link-uri utile:
Şef de disciplină
Membri
Asist. Univ. Dr.
Sorin BaracTelefon : 0256/216510
Email : sorin.barac@yahoo.com
Prep. Univ.
Alexandru NistorTelefon : 0256/216510
Email : alex@umft.ro
Prep. Univ.
Vlad DorneanTelefon : 0256/216510
Email : vdornean@gmail.com
Secretară
Alina MurguTelefon : 0256/216510
Email : microlab@umft.ro
Recomandă pagina prietenilor tăi
Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.
Recomandă pagina prietenilor tăi
Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.