Facultatea de Medicină

Disciplina de Endocrinologie

Data ultimei actualizări : 30.01.2019 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : P-ta Eftimie Murgu Nr. 2, 300041, Timisoara
Telefon : 0356 433 491
E-mail : endocrinologie@hosptm.ro

 

Prima catedră de endocrinologie din lume a fost fondată de profesorul C. I. Parhon în 1933, la Facultatea de Medicină din Bucureşti, Endocrinologia la noi fiind de la bun început o disciplină de sine stătătoare, separată de medicina internă. Astfel, în mod firesc, şi la Universitatea de Medicină din Timişoara, Endocrinologia a fost printre disciplinele înfiinţate devreme, din anii de început.

De la înfiinţare şi până în anul 1974, Disciplina de Endocrinologie a funcţionat în cadrul Spitalului  Municipal III (actualul Spital Văcărescu) condusă de Conf. Dr. Aurel Popescu. În anul 1974, sediul Clinicii de Endocrinologie şi, implicit, al Disciplinei s-a mutat la Spitalul Judeţean Timişoara.

Din  1975 conducerea Disciplinei a fost preluată de Prof. Dr. Grigore Lungu până în anul 1993.

După pensionarea Profesorului Lungu responsabilitatea clinicii a fost preluată de Prof. Dr. med. Ioana Zosin.

Conf. Dr. med. Aurora Miloş a condus Disciplina în anul universitar 2012-2013, după pensionarea Prof. Dr. Zosin.

Din 2013, Sef lucr. Dr. med. Mihaela Vlad (in prezent Conferentiar univ.) preia conducerea Disciplinei de Endocrinologie în cadrul UMF Timişoara.

Activitatea didactică se desfăşoară în prezent cu studenţii anului V Medicină Generală (toate secţiile), cu studenţii anului III Medicină Dentară (toate secţiile) şi cu studenţii anului II si III Facultatea de Medicină - Specializarea de Nutriţie şi Dietetică. Practic, în fiecare an, sunt şcolarizaţi în Disciplina de Endocrinologie aproximativ 900 studenţi. De-a lungul timpului, s-a mai derulat activitate didactică şi cu studenţii anului IV Farmacie.

Conţinutul didactic al programei analitice este adaptat specializărilor cu care disciplina îşi desfăşoară activitatea didactică (Facultatea de Medicină Generală, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie şi Specialitatea de Nutriţie şi Dietetică). Acesta vizează: mecanisme de reglare specifice sistemului endocrin, noţiuni de fiziopatologie, diagnostic clinic, biologic, hormonal, paraclinic şi tratament al endocrinopatiilor majore. 

Colectivul clinicii a elaborat şi actualizat periodic cursuri de Endocrinologie pentru studenţi şi rezidenţi.

Un număr de aproximativ 10 – 12 studenţi au efectuat, anual, lucrări de diplomă conduse de cadrele didactice de la disciplină.

Învăţământul postuniversitar se desfăşoară cu rezidenţi din mai multe specialităţi: Endocrinologie, Diabet şi Boli Metabolice, Cardiologie, Nefrologie, Obstetrică Ginecologie şi Dermatologie.

Capacitatea actuală a compartimentului de Endocrinologie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, unde Disciplina de Endocrinologie îşi desfăşoară activitatea, limitată la 15 paturi, afectează procesul didactic.

Activitatea de cercetare este orientată către următoarele domenii prioritare:

  • boala autoimună tiroidiană (BAIT);
  • cancerul tiroidian;
  • disfuncţiile tiroidiene determinate de amiodaronă într-o zonă geografică cu aport adecvat de iod;
  • modificările morfo-funcţionale tiroidiene în relaţie cu sarcina;
  • sindroame poliendocrine;
  • osteoporoza ;
  • patologia hipofizară.

De-a lungul timpului, Clinica noastră a avut si are relaţii de colaborare cu universităţi europene de prestigiu: Technische Universität München şi, respectiv Albert Ludwigs Universität din Freiburg (Germania),  Universitatea de Medicină din Praga (Cehia), Universitatea de Medicină din Wroclaw, Universitatea de Medicină din Belgrad (Serbia) ş.a. Aceste relaţii s-au concretizat in organizarea unor cicluri de cursuri postuniversitare (în colaborare), participarea mai multor profesori din Germania la Congresele Societăţii Naţionale de Endocrinologie organizate la Timişoara (1997, 2004, 2013), organizarea unui Simpozion Româno-German de Endocrinologie (2005) şi a unui Simpozion Româno-Polonez de Endocrinologie (2015), editarea unor manuale bilingve (româno-germane) pentru uzul studenţilor şi al medicilor rezidenţi. Cadrele didactice şi rezidenţii de Endocrinologie au beneficiat  de cursuri de profil şi conferinţe de specialitate, susţinute de personalităţi reputate: Prof. P. Bottermann - München (2004-2010), Prof. J. Lazarus-Cardiff, Prof P. Laurberg (Aalborg).

Cadrele didactice ale disciplinei au beneficiat de burse doctorale sau schimburi de experienţă în colectivele de cercetare de prestigiu din străinătate cu care întreţinem relaţii de colaborare: Prof. dr. med. P. Bottermann - München, Prof. dr. med. H. Willenberg - Düsseldorf, Prof. dr. med. H.P.H. Neumann - Freiburg.

Organizare congrese şi simpozioane:

  1. 14 Cursuri postuniversitare organizate în perioada 1993 – 2017.
  2. 10 Congrese şi simpozioane naţionale şi internaţionale, dintre care unele în premieră în România:
      • ®    Simpozionul Româno-German de Endocrinologie (2005)
      • ®    7th EUGOGO Graves’ Orbitopathy Teaching Course -2013
      • Primul Simpozion Româno-Polonez de Endocrinologie -2015.

Şef de disciplină

Prof. Univ. Dr. med.
Vlad Mihaela-Maria


Telefon : +40356433427
Email : vlad.mihaela@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 

Membri

Prof. Univ. Dr. med.
Vlad Mihaela-Maria


Telefon : +40356433427
Email : vlad.mihaela@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Prof. Univ. Dr.
Stoian Dana


Telefon : 0256201890
Email : stoian.dana@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 
Ș.L. Dr.
Balas Melania


Telefon : 0356 433 491
Email : balas.melania@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Ș.L. Dr.
Golu Ioana


Telefon : 0356 433 491
Email : golu.ioana@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 
Asist. Univ. Dr.
Crista Corina


Telefon : 0356 433 491
Email : crista.corina@umft.ro

Asist. Univ. Dr.
Amzăr Daniela


Telefon : 0356 433 491
Email : amzar.daniela@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 
Asist univ. Dr.
Miloș Ioana Natalia


Telefon : 0356 433 491
Email : milos.ioana@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >