Data ultimei actualizări : 25.02.2020 | Tipăreşte pagina
Adresa : Bulevardul Liviu Rebreanu, Nr. 156, Cod 300723, Timişoara
Telefon : (+40)356-433111
E-mail : ulctimisoara@gmail.com; gastroenterotm@yahoo.com
Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie funcţionează ca şi disciplină independentă de peste 20 de ani ȋn cadrul UMF „Victor Babeş” Timişoara. Ȋn decursul acestor ani, preocupările medicale şi ştiinţifice au fost ȋntr-o continuă dezoltare astfel ȋncăt, ȋn prezent Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie reprezintă un reper medical ȋn regiunea de vest.
Activitatea ştiinţifică şi de cercetare s-a desfăşurat în cadrul Clinicii noastre, recunoscută ca Centru de cercetare tip C acreditat de CNCSIS din 2004, precum şi ca şi centru de Cercetare al UMF "Victor Babeş" din Timişoara. Centrul este condus de Prof. Dr. Ioan Sporea, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale filiala Timişoara, şi are tradiţie în cercetare în domeniul gastroenterologiei, în formarea de cercetători prin conducerea de studii doctorale, precum şi în formarea tinerilor atât din punct de vedere profesional dar şi ştiinţific.
Activitatea ştiinţifică a cadrelor centrului este concentrată pe mai multe domenii de cercetare din gastroenterologie şi hepatologie dintre care principalele sunt:
In structura Clinicii intră compartimentul de endoscopie şi compartimentul de ecografie, ambele cu rezultate notabile ca şi activitate ştiinţifică şi clinică. Menţionăm faptul că ȋncepând din anul 2007 Centrul de Formare ȋn Ultrasonografie ȋnfiinţat de către Prof.Dr. I. Sporea si regretatul Prof. Dr. Gheorghe Gluhovschi, sub tutela Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” devine Centru de Educatie al Federaţiei Mondiale de Ultrasonografie (WFUMB) iar din 2014, Centru de Educaţie ȋn Ultrasonografie (Ultrasound Learning Center) al federaţiei Europene de Ultrasonografie (EFSUMB). Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie este foarte vizibilă la nivel european si mondial ȋn special prin activităţile de cercetare din domeniul ecografiei cu substanţă de contrast (CEUS) cât şi din domeniul evaluării non-invazive a fibrozei hepatice.
În ceea ce priveşte hepatopatiile cronice, Clinica noastră este unul din vârfurile de lance europene si mondiale în cercetarea referitoare la diagnosicul non-invaziv prin metode elastografice bazate pe ultrasonografie al acestor afecţiuni. Activitatea de cercetare în acest domeniu s-a concretizat prin numeroase articole publicate în reviste cu factor de impact, precum şi prin participarea Prof. Sporea la elaborarea Ghidurilor Europene si mondiale de Elastografie , elaborate de EFSUMB, respectiv WFUMB. Referitor la tratamentul hepatopatiilor cronice, în Clinica noastră s-au desfăşurat numeroase studii concretizate prin articole publicate în reviste cu factor de impact si indexate în bazele de date internaţionale, de menţionat fiind cele referitoare la tratamentul pacienţilor hemodializaţi cu hepatită cronică HCV, care reprezintă prioritate naţională.
In ceea ce priveste activitatea clinica, o componentă importantă este cea din compartimentul de endoscopie, în care se realizează tehnici de vârf în domeniu, cum ar fi tratamentul endoscopic al hemoragiilor digestive superioare, colangio-pancreatografie endoscopica retrogradă, tratamentul paleativ al neoplaziilor digestive cât şi ecoendoscopia
Unele documente sunt în format PDF şi pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu îl aveţi îl puteţi descărca gratuit de pe site-ul oficial Adobe
Recomandă pagina prietenilor tăi
Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.