Facultatea de Medicină

Disciplina de Neurochirurgie

Data ultimei actualizări : 21.09.2016 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : B-DUL LIVIU REBREANU NR. 156, COD: 300723, TIMISOARA
Telefon/Fax : +40 356 433 422
E-mail : neurochirurgie@hosptm.ro

 

Clinica de Neurochirurgie din Timisoara este un centru regional in care se rezolva patologia cerebrala si spinala, tumorala, vasculara si traumatica la adulti si copii, totodata este un centru de pregatire universitar si postuniversitar.

"Ce este o Sectie de Neurochirurgie? Un lacas spitalicesc in care suferinta atinge limitele suportabilului, un cosmar al deznadejdii, foarte adesea o trambulina spre eternitate, un spatiu in care se desfasoara adevarate drame personale sau familiale, o intrerupere a vietii sau a cursului normal al acesteia. Imprevizibilul domina evolutia normala a bolilor - este greu si dezolant sa lucrezi intr-un astfel de serviciu. Sintagme ca daruire, atasament fata de bolnav, devin banale, lemn-lingvistic, stupiditati. Timisoara avea nevoie de un astfel de serviciul de alinare a suferintei umane" spune intr-o lucrare Conf. Dr. Constantin Costea.

In anul 1955 se infiinteaza prima sectie de neurochirurgie din Timisoara si din vestul tarii in incinta actualului Spital Municipal din Timisoara, sub conducerea Conf. Dr. Vasile Miclaus. Acolo se si fac primele operatii.

La inceputul anului 1974 Sectia de Neurochirurgie se muta in Spitalul Clinic Judetean. Sectia este condusa in continuare de Conf.Dr.V.Miclaus, avand 50 de paturi si doua sali de operatie. Evident, inceputurile neurochirurgiei din Timisoara sunt marcate de personalitatea Conf.Dr.V.Miclaus, care a avut intentia si a reusit partial, sa creeze o scoala de neurochirurgie. A avut o activitate stiintifica bogata, peste 100 de lucrari stiintifice publicate sau prezentate.

A introdus procedee operatorii originale cum sunt:

  • plastia sinusului frontal dupa traumatismele craniocerebrale, interesand cavitatile aeriene ale craniului;
  • plastia durei mater a etajului anterior al bazei craniului prin sectiune, cu alunecare a coasei creierului;
  • astuparea dehiscentelor mari ale meningocelului fronto-nazal prin placa de material plastic;
  • piramidotomia cervicala selectiva in afectiunile extrapiramidale.

A imaginat si construit un dispozitiv medical pentru mentinerea la temperatura constanta a serului fiziologic in timpul operatiei, cupola de oxygen intraoperator, protectia pansamentelor bolnavilor agitati prin aplicarea de manusi speciale. Inventia cea mai importanta o reprezinta aparatul stereotaxic craniocerebral (model I si II). In acea perioada a realizat primul film neurochirurgical din Romania "Tractotomia bulbara" vizionat la "Zilele medicale".

Activitatea stiintifica i-a fost recunoscuta prin urmatoarele ordine si medalii:

  • Meritul Sanitar, decoratia Republicii Populare Coreeana pentru activitatea medicala depusa in misiunea sanitara R.P. Coreea 1953-1954;
  • Ordinul Muncii clasa a III-a acordat de prezidiul Marii Adunari Nationale, Decret nr.86 din 16 februarie 1957 pentru activitatea medicala sanitara;
  • Steaua Republicii clasa a V-a acordata de prezidiul Marii Adunari Nationale, Decret nr.613 din 30 decembrie 1957;
  • Medic emerit.

Cu toate acestea, dupa 7 ani, conducerea facultatii de Medicina si Farmacie din Timisoara, desfiinteaza disciplina de neurochirurgie.

Dupa moartea prematura a Conf.Dr.V.Miclaus (12 decembrie 1977), sefia sectiei este preluata de Dr. Nicolae Borzan. Acesta va mentine standardele ridicate ale sectiei pentru urmatorii 10 ani. Doctor in stiinte medicale, titlu obtinut in 1975, formeaza noua generatie de neurochirurgi si anume: Dr. Ladislau Hess, Dr. Constantin Costea, Dr. Andrei Petru Goga, Dr. Horia Prundeanu, Dr.Aurean Bacean. In aceasta perioada Dr. Horia Ples si Dr.Adrian Frantescu, medici speciliasti, se adauga echipei neurochirurgicale.

Din 1988 conducerea Sectiei de Neurochirurgie a fost preluata de Dr. Constantin Costea, medic specialist la acea data. Pregatirea in specialitate s-a efectuat in Timisoara avandu-l ca mentor pe Conf.Dr.V.Miclaus. Profitand si de schimbarea situatiei politice din tara noastra, Dr. Constantin Costea si-a propus modernizarea sectiei de Neurochirurgie, insistand pe imbunatatirea tehnicilor chirurgicale si, mai ales, pe introducerea tehnicilor de microchirurgie in abordarea intregii patologii neurochirurgicale. A dat mana libera dezvoltarii urmatoarelor generatii de neurochirurgi si anume: Dr. Mihai Cristian Nuta, Dr. Dan Negoescu, Dr. Stanca Mihaela Ples, Dr. Adrian Sora, Dr. Daniel Costea, Dr. Marius Sorin Hanas, Dr. Nicolae Lupa, Dr. Liviu Groza, Dr. Diana Beck, Dr. Marcel Alexandru Angelescu, Dr. Alghabaghbi Mohammad.

In 1992 Dr. Constantin Costea a reusit reinfiintarea Disciplinei de Neurochirurgie din cadrul UMF V.Babes Timisoara. In aceasta perioada introduce mai multe tehnici operatorii noi: microanastomoza vasculara extra, intracraniana si endarterectomia carotidiana.

La sfarsitul anului 2010, sef de sectie devine Dr. Horia Ples. Acesta preia o sectie cu 60 de paturi si 3 sali de operatie, dar intr-un spatiu total inadecvat activitatii neurochirurgicale. Dr. Horia Ples si Dr. Adrian Frantescu sunt singurii neurochirurgi care au facut pregatirea neurochcirurgicala timp de 5 ani in centrul universitar Bucuresti sub indrumarea Prof.Dr. Constantin Arseni. La venirea celor 2 neurochirurgi in Timisoara s-a introdus tratamentul chirurgical al hidrocefaliei interne si anume drenajul ventriculo-cardiac, ulterior trecandu-se la drenajul ventriculo-peritoneal. Abordul anterior pentru fracturile coloanei cervicale practicat deja in Timisoara inainte de 1988, devine rutina prin contributia celor 2 doctori. In 11 aprilie 1994 se abordeaza pentru prima data in Timisoara, anevrismul cerebral, tehnica operatorie introdusa de Dr. Horia Ples, dupa un stagiu de pregatire din Olanda. Prima operatie s-a efectuat cu ajutorul lupelor operatorii, saltul tehnic fiind realizat odata cu achizitionarea microscopului operator de catre Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara. Cliparea anevrismului cerebral este rutina in prezent, efectuandu-se intre 80-100 de interventii operatorii intr-un an.

Dupa anul 2000 s-a simtit nevoia introducerii instrumentatiei in cadrul chirurgiei spinale. Dr. Dan Negoescu, actual medic primar neurochirurg, a fost orientat inca din timpul rezidentiatului spre aceasta supraspecialitate, de catre Dr.Horia Ples. Activitatea doctorului Dan Negoescu se desfasoara in incinta Casei Austria, prima interventie avand loc in 2004. Din anul 2011, chirurgia spinala se practica si in cadrul Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara.

Abordarea lojei selare prin abord transsfenoidal, o dorinta mai veche a Dr. Horia Ples, a putut fi realizata la inceputului anului 2012, dupa achizitionarea tuturor instrumentelor necesare si dupa efectuarea de catre Dr.Sorin Hanas a unui stagiu de pregatire la Bucuresti.

O procedura neurochirurgicala minim invaziva si anume endoscopia cerebrala este actualul deziderat al sectiei. De la infiintare si pana in prezent, estimam efectuarea a peste 50.000 de interventii operatorii, in ultimii 2 ani ajungandu-se la 1200 operatii pe an.

Inca de la inceput, activitatea stiintifiica a fost destul de bogata. S-au publicat si comunicat peste 350 de lucrari. Sunt publicate 15 carti si capitole de carte, inceputul fiind facut de catre Conf.Dr.V.Miclaus cu cartea intitulata "Sistemul nervos in diagrame" si subintitulata "Multum in parvo", lucrare ce apare postmortem in 1978 sub egida Editurii Medicale.

In 1992 se infiinteaza Societatea de Neurologie Chirurgicala din Timisoara, primul presedinte fiind Conf.Dr. Constantin Costea. Societatea a editat Revista Neurologia Medico-chirurgicala, redactor sef Dr.Horia Ples. Tot la Timisoara in perioada 2000-2009, este editata si Revista Societatii Romane de Neurochirurgie (Romanian Neurosurgery), avandu-l ca redactor sef tot pe Dr. Horia Ples, care in prezent este membru in Emeritus Editorial Board al Revistei Romanian Neurosurgery.

Clinica de Neurochirurgie din Timisoara a organizat doua conferinte nationale cu participare internationala in 1994 si 2004, la fiecare editie fiind prezenti peste 20 profesori din strainatate. In perioada 1999-2007 Clinica de Neurochirugie a organizat anual cursuri francofone de neuroradiologie interventionala si stiinte neurologice. De fiecare data cursurile s-au bucurat de succes.

Activitatea Clinicii de Neurochirurgie din Timisoara a fost recunoscuta pe plan national prin faptul ca Dl.Conf.Dr. Constantin Costea a fost vicepresedinte al Societatii Romane de Neurochirurgie, functie ce este detinuta in prezent de Dr.Horia Ples. Conf.Dr.Constantin Costea a fost membru in Comisia de Neurochirurgie al Ministerului Sanatatii, actual Dr.Horia Ples detinand aceasta functie din 2012. La nivel local, Conf.Dr.Costea Constantin a fost vicepresedinte al Colegiului Medicilor si membru in Consiliul de Administratie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara. Actual Dr.Horia Ples este presedintele Comisiei de Disciplina al Colegiului Medicilor Timis pe perioada 2011-2016, membru in Consiliul de Administratie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Colectivul Clinicii de Neurochirurgie face parte din multiple societati stiintifice interne si internationale, Dr.Horia Ples fiind primul neurochirurg ce profeseaza in tara, membru al Congresului American de Neurochirurgie. Recunoasterea pe plan international se reflecta prin faptul ca Dr.Horia Ples face parte din Comitetul Executiv al Federatiei Mondiale de Neurochirurgie din 2009. Toti doctorii Sectiei de Neurochirurgie participa activ la conferinte si cursuri interne si internationale.

Nu in ultimul rand trebuie amintite cercetarile medicale internationale la care a participat echipa de medici neurochirurgi si anume STICH II Lobar, STITCH Trauma si Crash 3. Pentru STICH II Clinica de Neurochirurgie a primit diploma de cei mai buni recrutori din Europa, recunoscandu-se astfel efortul depus.

Daca conditiile o sa ne permita, Clinica de Neurochirurgie Timisoara va ramane in randul serviciilor de prestigiu din Romania.

Şef de disciplină

Conf. Univ. Dr. med.
Horia Ples


Telefon : +40 356 433 422
Email : horia.ples@neuromed.ro

 

Membri

Conf. Univ. Dr. med.
Horia Ples


Telefon : +40 356 433 422
Email : horia.ples@neuromed.ro

Asist. univ. dr.
Daniel Costea


Telefon : 0722692996
Email : drcostead@gmail.com

 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >