Facultatea de Medicină

Disciplina de Medicină Internă III - Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

Data ultimei actualizări : 25.09.2019 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brânzeu” Timişoara, bdul L. Rebreanu 156, 300723 Timişoara
Telefon : 0356/433411
E-maildiabet@hosptm.ro

 

Disciplina de Medicină Internă III a luat fiinţă în anul 1973, odată cu Clinica de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Spitalului Judeţean Timişoara. Primul şef al disciplinei a fost Prof. Dr. Gheorghe S. Băcanu (1973-1992), urmat de Prof. Dr. Viorel Şerban (1992-2011). Începând din 2011, şeful clinicii este Prof. Dr. Romulus Timar.

În cadrul disciplinei se desfăşoară activitate didactică şi ştiinţifică în domeniul medicinei interne, axându-se cu precădere asupra bolilor metabolice şi reumatologice. În prezent, studenţii Facultăţii de Medicină (secţiile cu predare în limbile română, engleză şi franceză) învaţă în cadrul acestei clinici bolile metabolice şi reumatologice, cursurile predate fiind permanent actualizate, interactive, iar stagiile oferind studenţilor posibilitatea de a aplica practic cunoştinţele teoretice învăţate la curs. Tot studenţilor la Medicină le sunt destinate şi cursurile opţionale de dietoterapie, principii de alimentaţie sănătoasă etc.

Începând cu anul 2009, în cadrul acestei clinici sunt pregătiţi şi studenţii specializării Nutriţie şi Dietetică (anii I, II şi III), cărora le sunt oferite cunoştinţe despre nutriţie, la materiile Bazele nutriţiei, Nutriţia mamei, Nutriţia artificială, Nutriţia omului sănătos, Boli de nutriţie şi metabolism, Nutriţia sportivului, Dietoterapia (în diverse afecţiuni). Tot membrii colectivului predau şi materiile legate de nutriţie, dietetică, dietoterapie şi în cadrul specializărilor Asistenţă Medicală Generală, Balneofiziokinetoterapie. Este de menţionat că membrii clincii sunt implicaţi şi în activitatea de instruire din cadrul învăţământului masteral, pregătind masteranzii de la Nutriţie Clinică şi Comunitară şi Prevenţie şi Recuperare în Afecţiunile Cardiopulmonare.

În ceea ce priveşte învăţământul postuniversitar, în clinică sunt instruiţi rezidenţi de diabet, nutriţie şi boli metabolice, precum şi cei de alte specialităţi care au prevăzute în curriculă un stagiu de diabet, nutriţie şi boli metabolice. Concomitent, în permanenţă, în clinica îşi desfăşoară activitatea mai mult de 25 de rezidenţi. Pentru o bună pregătire profesională a acestora se organizează cursuri şi prezentări de cazuri, la care ei pot acumula cunoştinţe teoeretice şi pot dobândi informaţii practice privind managementul cazurilor individuale.

Cercetării ştiinţifice i se acordă o mare importanţă în cadrul clincii, aceasta materializându-se prin publicarea de articole în reviste de specialitate; până în prezent, colectivul clinicii a publicat câteva mii de lucrări in extenso sau în rezumat şi a ţinut numeroase prelegeri şi comunicări la congrese naţionale şi internaţionale. Diabetul zaharat şi celelalte boli metabolice oferă o tematică largă de cercetare, multe teme fiind interdisciplinare, cu participarea altor colective din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, dar şi a colectivelor de la alte instituţii de învăţământ superior. Pentru unele dintre lucrările ştiinţifice realizate, membrii colectivului au fost recompensaţi cu distincţii. În activitatea de cercetare sunt implicaţi membrii clinciii, studenţii care pregătesc lucrări de licenţă şi lucrări pentru sesiunile de comunicări ştiinţifice studenţeşti, doctoranzii şi medicii rezidenţi.

Colectivul clinicii este implicat în proiecte de cercetare interdisciplinare şi colaborează cu mai multe centre universitare de prestigiu din ţară şi din străinătate.

Pe lângă articole publicate şi lucrări ştiinţifice realizate, în cadrul clincii au fost editate şi o serie de cărţi de specialitate (peste 50), precum şi cursuri pentru medici şi studenţi.

Şef de disciplină

Prof. univ. dr.
Romulus TIMAR


Telefon : 0256 /220484
Email : timar.romulus@umft.ro

 

Membri

Prof. univ. dr.
Romulus TIMAR


Telefon : 0256 /220484
Email : timar.romulus@umft.ro

Prof. univ. dr.
Adrian VLAD


Telefon : 0356 /433411
Email : vlad.adrian@umft.ro

 
Conf. univ. dr.
Bogdan Timar


Telefon : 0256/490288
Email : timar.bogdan@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Conf. univ. dr.
Mircea MUNTEANU


Telefon : 0356 /433411
Email : munteanu.mircea@umft.ro

 
Conf. univ. dr.
Alexandra SIMA


Telefon : 0356 /433411
Email : sima.alexandra@umft.ro

Ș.L. dr.
Oana ALBAI


Telefon : 0356 /433411
Email : albai.oana@umft.ro

 
Ș.L. dr.
Alin ALBAI


Telefon : 0356 /433411
Email : albai.alin@umft.ro

Ș.L. dr.
Simona POPESCU


Telefon : 0356 /433411
Email : popescu.simona@umft.ro

 
Asist. dr.
Laura DIACONU


Telefon : 0356 /433411
Email : diaconu.laura@umft.ro

Asist. dr.
Teodora SORESCU


Telefon : 0356 /433411
Email : sorescu.teodora@umft.ro

 
Asist. dr.
Adriana GHERBON


Telefon : 0356 /433411
Email : gherbon.adriana@umft.ro

Asist. dr.
Laura GAIȚĂ


Telefon : 0356 /433411
Email : gaita.laura@umft.ro

 
Asist. dr.
Vlad AVRAM


Telefon : 0356 /433411
Email : avram.vlad@umft.ro

Asist. dr.
Deiana ROMAN


Telefon : 0356 /433411
Email : roman.deiana@umft.ro

 
Asist. dr.
Adina BRAHA


Email : braha.adina@umft.ro

Asist. dr.
Loredana DEACONU


Email : deaconu.loredana@umft.ro

 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >