Facultatea de Medicină

Disciplina de Hematologie

Data ultimei actualizări : 25.02.2020 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : Str.Gheorghe Dima, Nr.5
Telefon : 0784831716 / 0256433018
E-mail: ionita.ioana@umft.ro, ovepotre@gmail.com

 

Începând cu anul universitar 1992/1993 se înfiinţează în cadrul învăţământului modulat de medicină internă din Universitatea de Medicina şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara – Disciplina de Hematologie Clinică prin efortul sustinut al D-nei Prof.Univ.Dr. Hortensia Ioniţă. Aceasta a fost Sef de Disciplina pana la pensionare in anul 2018. Incepand cu anul universitar 2014/2015 disciplina de hematologie devine disciplina de sine statatoare.

In anul 1993 ia naştere Clinica de Hematologie în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, prin transformarea compartimentului de Hematologie ale cărui baze au fost puse de Dl. Conf. Dr. Ludovic Roth, personalitate marcantă a hematologiei româneşti şi intemeietorul şcolii timişorene de hematologie. Dupa pensionarea Dl. Conf. Dr. Ludovic Roth, doamna Prof. Univ. Dr. Hortensia Ioniţă a coordonat activitatea din Clinica de Hematologie pana in anul 2018.

Din 1994 s-a înfiinţat pe lânga Clinica de Hematologie un compartiment de laborator clinic destinat, atât efectuării de teste pentru pacienţii clinicii, cât şi activităţii de cercetare. În prezent laboratorul clinicii cuprinde trei subunităţi, respectiv: citomorfologie hematologică medulară, citomorfologie sânge periferic  şi hemostază. Actual laboratorul clinic de  Hematologie a fost incorporat in cadrul Laboratorului SCMUT. Dotarea laboratorului cu aparatură performantă şi inalta calificare a personalului face posibilă pregatirea medicilor rezidenţi de medicină de laborator în domeniul hematologiei de laborator fiind singura unitate de acest fel din sud-vestul ţării, actual Clinica de Hematologie este dotata cu un numar de 55 de paturi. Din decembrie 2019 Clinica de Hematologie dispune de un Flow-Citometru extrem de util in diagnosticul hemopatiilor maligne si cercetare stiintifica.           

Colectivul Disciplinei de Hematologie este alcătuit din noua membrii, deţinători ai titlului de doctor în ştiinţe medicale sau doctoranzi, avand ca Sef de Disciplina pe D-na Conf. Univ. Dr. Ioana Ionita incepand cu anul 2018.  D-na Prof.Univ Dr. Hortensia Ioniţă este conducator de doctorat din anul 1998, având pâna în prezent 30 teze de doctorat conduse şi validate cu titlul de doctor în ştiinţe medicale.

Preocupările colectivului Disciplinei de Hematologie Clinică se îndreaptă în primul rând către pregătirea studenţilor aflati in anul V in cadrul facultăţii de medicină –curs de hematologie obligatoriu si curs optional (toate seriile in limba romana si seriile engleza si franceza), studentilor anului IV farmacie  (romana, franceza), studentilor AMG şi nu în ultimul rând a medicilor rezidenţi de hematologie, dar şi din alte specialităţi .

Totodată activitatea de cercetare este o parte integrantă şi importantă a preocupărilor Disciplinei de Hematologie, toţi membrii fiind angrenaţi în studii clinice de faza II si III, participând în calitate de colaboratori la diverse granturi naţionale şi internaţionale.Temele de cercetare se concentrează asupra studiului limfoamelor maligne, a leucemiilor acute şi cronice, a mieloamelor multiple şi a sindroamelor mielodisplazice, mieloproliferative, limfoproliferative , atât în cadrul studiilor clinice, cât şi ca preocupări individuale.

De-a lungul anilor colectivul Clinicii de Hematologie Timişoara a elaborat peste 140 de lucrări în extenso şi peste 380 de lucrări în rezumat publicate în reviste de specialitate din ţară, 10 lucrări în extenso şi  peste 110 de lucrări în rezumat publicate în străinătate.

Colectivul Clinicii de Hematologie are o foarte buna colaborare cu Clinica de Onco-Hematologie pediatrică a Spitalului Loius Ţurcanu condusă de D-na Conf. Univ. Dr. Arghirescu Smaranda în vederea pregătirii, selecţiei şi îndrumării pacienţilor cu hemopatii maligne în Unitatea de Transplant copii şi adulţi din Timişoara. Clinica de hematologie isi desfasoara activitatea in stransa colaborare cu Clinicile Universitare din Timisoara.

Deasemenea există strânse colaborări cu alte clinici de hematologie din ţara precum Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Institutul Oncologic Prof.Dr.Ion Chiricuţă Cluj-Napoca, Institutul Oncologic Iaşi, Clinicile de Hematologie din Iaşi şi Craiova, cât şi din străinătate – Spitalul Saint Loius Paris – prof.Eliane Gluckman – Şeful Departamentului de Transplant Medular, Hammersmith Hospital Londra – Prof.Jane Apperley.

Membrii disciplinei fac parte dintr-o serie de societăţi ştiinţifice şi profesionale, precum: Societatea Romana de Hematologie, Societatea Europeană de Hematologie, Societatea Internaţională de Hematologie Experimentală, Societatea Europeana de Genetică , Societatea de Imunologie, Societatea Ştiinţifică Timişoara Medicală, Societatea Romana de Transplant Medular.

Şef de disciplină

Conf. Univ. Dr.
Ioana Ionita


Telefon : 0784831716
Email : ionita.ioana@umft.ro

 

Membri

Conf. Univ. Dr.
Ioana Ionita


Telefon : 0784831716
Email : ionita.ioana@umft.ro

Asist. Univ. Dr.
Maria Iordache


Telefon : 0256432886
Email : iordache.maria@umft.ro

 
Asist. Univ. Dr.
Despina Calamar-Popovici


Telefon : 0256432886
Email : calamar.despina@umft.ro

Asist. Univ. Dr.
Dacian Oros


Telefon : 0256432886
Email : oros.dacian@umft.ro

 
Asist. Univ. Dr.
Violeta Todorescu


Telefon : 0256432886
Email : todorescu.violeta@umft.ro

Asist. Univ. Dr.
Ovidiu Sebastian Potre-Oncu


Telefon : 0256432886
Email : potre.ovidiu@umft.ro

 
Asist. Univ. Dr.
Cristina Potre Oncu


Telefon : 0256432886
Email : potre.cristina@umft.ro

Asist. Univ. Dr.
Ema-Cristina Borsi


Telefon : 0256432886
Email : borsi.ema@umft.ro

 
Asist. Univ. Dr.
Diana Luisa Lighezan


Telefon : 0256432886
Email : lighezan.diana@umft.ro

 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >