Data ultimei actualizări : 05.02.2019 | Tipăreşte pagina
Adresa: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, Bulevardul Liviu Rebreanu, Nr. 156, Et.5, Cod 300723, Timişoara
Telefon: 0356 433 111; 0356433301
E-mail: office@urologie-timisoara.ro
Website: www.urologie-timisoara.ro, urologie@hosptm.ro
Şcoala Timişoreană de Urologie a fost creată de însuşi Primul Profesor de Urologie, Doctorul Iosif Bulbuca. El s-a născut la 19 august 1908 la Oradea şi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină a Universităţii “Regele Ferdinand” din Cluj. A efectuat stagii de pregătire în Franţa (în 1934 şi 1938).
Primele cursuri şi stagii de urologie le-a susţinut în cadrul Clinicii II Chirurgie, la Spitalul Bega. După zece ani de activitate, Serviciul de Urologie din Timişoara avea 50 de paturi, iar din anul 1960 a devenit Clinică Universitară de sine stătătoare.
Profesorul Bulbuca a avut o activitate ştiinţifică recunoscută, publicând 130 de articole în revistele de specialitate, precum şi două monografii: “Explorarea funcţională a rinichiului” (împreună cu Constantin Zosin şi Ştefan Gavrilescu) şi “Metode de explorare a echilibrului hidromineral” (cu Prof. Gavrilescu, Deutsch şi Diaconescu). Ambele monografii au fost lucrări de referinţă, fiind traduse în limba maghiară şi rusă. Mai presus de toate, însă, ca Profesor şi-a îndeplinit cu prisosinţă menirea de dascăl: a crescut şi format o generaţie de aur de urologi: Profesorii Ştefanovici şi Drăgan, Doctorii Panaitescu, Kleitman, Balaban, David sau Balint.
Branco Alexandru Ştefanovici a condus Clinica de Urologie din Timişoara între 1972 şi 1987. El a avut contribuţii hotărâtoare în dezvoltarea urologiei timişorene: prin experienţa sa vastă a “chirurgicalizat” activitatea din Clinica Urologică, introducând ca şi concept chirurgia funcţională urologică. A introdus în practică chirurgia stenozei de joncţiune pielo-ureterală, chirurgia oncologică urologică şi a fost primul urolog din Timişoara care a realizat cistectomia radicală cu uretero-sigmoidostomie (procedeul Goodwin). A introdus aortografia, permiţând un diagnostic şi un tratament mult mai precis în cancerul renal, traumatismele renale, hipertensiunea reno-vasculară, şi în malformaţiile renale.
Între 1987 şi 2002 Clinica Urologică a fost condusă de către Profesorul Petru Drăgan (1932-2007). El a absolvit în 1957 Facultatea de Medicină Generală din Timişoara, fiind şef de promoţie şi bursier republican, iar în anul 1959 şi-a început activitatea în cadrul Clinicii de Urologie a Universităţii de Medicină din Timişoara, parcurgând toate etapele de promovare, de la Preparator Universitar, până la Profesor Universitar, titlu care i-a fost conferit în 1990. A efectuat mai multe specializări în ţară şi străinătate, dintre care menţionăm în primul rând o bursă Fulbright de un an la Departamentul de Urologie al Universităţii California din Los Angeles (1969-1970). Acolo a avut şansa de a lucra în mod direct cu Profesorul Willard Goodwin una din legendele urologiei mondiale, învăţând şi introducând ulterior în practica Clinicii nu mai puţin de 15 tehnici chirurgicale noi, dintre care amintim: transplantul renal, adenomectomia Millin, intervenţiile de chirurgie vasculară în stenoza de arteră renală, nefrolitotomia bivalvă, tehnicile de endourologie joasă.
După întoarcerea din America, Profesorul Petru Drăgan a început demersurile pentru introducerea endourologiei în practica curentă a Clinicii de Urologie din Timişoara. Prof. Drăgan a fost, de asemenea, unul din pionierii transplantului renal în România; astfel, în data de 31 Martie 1980 s-a efectuat primul transplant renal cu donor viu la Timişoara, de la tată la fiu. Mai apoi, la data de 25 Mai 1981, la Timişoara s-au efectuat, în premieră în România, primele transplante renale cu rinichi prelevat de la donator în moarte cerebrală.
La începutul anilor ’90, Clinica a fost dotată cu aparatura necesară endourologiei înalte. Prima nefrolitotriţie percutanată (NLP) a fost efectuată în Clinică în 1991 de către Dr. Petru Boiborean căruia, mai târziu, în anul 2005 i s-a decernat titlul onorific de Profesor Asociat.
Activitatea ştiinţifică a Profesorului Drăgan a fost prodigioasă: a publicat peste 200 de articole şi lucrări în reviste de prestigiu sau congrese internaţionale, a realizat în calitate de redactor şi autor un număr de 15 monografii; a coordonat de asemenea o perioadă, în calitate de Redactor Şef, Revista Timişoara Medicală. A fost membru a numeroase Asociaţii şi Societăţi de specialitate, dintre care amintim: Academia de Ştiinţe Medicale, Asociaţia Română de Urologie, Asociaţia Română de Endourologie (membru fondator), Asociaţia Britanică a Chirurgilor Urologi (BAUS) – între puţinii membri corespondenţi, Asociaţia Europeană de Urologie, Societatea Internaţională de Urologie, Uniunea Medicală Balcanică, Consiliul National al Prostatei. A fost membru de onoare al Societăţii Sud-Est Germane de Urologie şi al Societăţii Urologilor din Republica Moldova.
Între 2002 şi 2013 Clinica Urologică Timişoara a fost condusă de Prof. Dr. Florin Miclea (născut în 1948), Decan al Facultăţii de Medicină a U.M.F. “Victor Babeş” din Timişoara între 2000 şi 2008. În aceşti ultimi ani, Urologia Timişoreană a cunoscut dezvoltări importante în noi direcţii, precum investigaţiile moderne ale aparatului urinar, terapia multimodală a litiazei urinare, inclusiv tehnicile minim invazive.
Din octombrie 2013 Clinica Urologică este condusă de Profesorul Viorel Bucuraş. Una din priorităţile Clinicii a devenit introducerea laparoscopiei în practica urologică curentă, fiind organizate la Timişoara (în cadrul Centrului de Microchirurgie Experimentală şi Laparoscopie “Pius Brânzeu”), cu contribuţia unor experţi recunoscuţi pe plan internaţional, mai multe cursuri pentru deprinderea cunoştinţelor şi abilităţilor necesare acestui subdomeniu în plină dezvoltare. Ca rezultat, din martie 2014, intervenţiile laparoscopie urologice se practică în Clinică, în acest proces fiind implicaţi şi urologii din generaţia tânără. În paralel, s-au organizat cursuri de endourologie joasă şi înaltă, cu participare internaţională, Clinica Urologică din Timişoara fiind centru de training al companiei Karl Storz Endoskope şi singurul centru de training din Europa Centrală şi de Est acreditat de Secţiunea de Urotehnologie (ESUT) a Asociaţiei Europene de Urologie (EAU), Prof. Bucuraş fiind de asemenea preşedintele Comitetului de Training al ESUT.
În această ultimă perioadă, au fost modernizate sălile de operaţie, s-a extins dotarea cu aparatură de endourologie de ultimă generaţie, inclusiv laser pentru litotriţie, ureteroscop flexibil, rezectoscop bipolar etc. S-au introdus în armamentariul terapeutic proceduri noi: chirurgia retrogradă intrarenală, ureteroscopia flexibilă cu litotriţia laser a calculilor, abordul endoscopic intrarenal combinat al litiazei (ECIRS), abordul percutanat al litiazei prin traiect minim - miniperc şi microperc, tratamentul minim invaziv al incontinenţei urinare folosind bandeletele suburetrale, vaporizarea fotoselectivă a prostatei prin tehnica Green Light Laser, puncţia biopsie prostatică ecoghidată utilizând sonda endorectală biplană simultan, ablaţia tumorilor prostatice localizate prin ultrasunete cu frecvenţă înaltă - HIFU robotic, toate tehnici de actualitate pe plan mondial, prin care ne propunem să menţinem performanţele urologiei timişorene la nivelul la care au adus-o Maeştrii noştri.
Activitatea didactică a fost îmbunătăţită, s-a modernizat sala de demonstraţii a Clinicii, ce a fost adusă la standarde internaţionale multimedia, cu echipamente de ultimă generaţie ce oferă posibilitatea de transmisii live din sala de operaţii şi de cursuri interactive. Ca o consecinţă, pe lângă cursurile „tradiţionale” au fost organizate cursuri postuniversitare cu participare naţională şi internaţională: de puncţie biopsie prostatică, andrologie şi sexologie, primul Simpozion din România al Societăţii Internaţionale de Incontinenţă. Ca o recunoaştere a prestigiului profesional, Prof. Bucuraş a fost numit Visiting Professor al Clinicilor de Urologie din Târgu Mureş şi Chişinău.
1950 – Prof. Dr. Iosif Bulbuca infiinteaza prima Sectie de Urologie cu 50 de paturi in Timisoara, in cadrul Clinicii Chirurgie II de la Spitalul Bega
1961 – Sectia devine Clinica Urologica independenta
1972 – Prof. Dr. Branco Ştefanovici devine noul Sef al Clinicii Urologice
1974 – Clinica Urologica se muta in noua cladire a Spitalului Clinic Judetean Nr. 1 Timisoara
1977 – Endourologia este introdusa in practica curenta a Clinicii Urologice
1980 – Primul transplant renal cu donor viu la Timişoara, de la tată la fiu (Prof. Dr. Petru Drăgan)
1981 – Se realizeaza primul transplant de rinichi prelevat de la cadavru din Romania (Prof. Dr. Petru Drăgan)
1985 – Este pus in functiune primul ecograf din Timisoara
1987 – Prof. Dr. Petru Drăgan preia conducerea Clinicii
1991 – Membrii Clinicii sunt co-fondatori ai Asociatiei Romane de Endourologie
1997 – Publicarea in colaborare a primului Tratat de Endourologie din Romania
2002 – Prof. Dr. Florin Miclea preia conducerea Clinicii Urologice
Octombrie 2013 – Prof. Dr. Viorel Bucuraş devine noul Sef al Clinicii Urologice
2013 – Este introdusa laparoscopia in prcatica curenta a Clinicii Urologice
2014 – Clinica devine centru de training al companiei Karl Storz Endoskope, fiind singurul centru de training din Europa Centrala si de Est acreditat de Sectiunea de Urotehnologie (ESUT) a Asociatiei Europene de Urologie (EAU)
Nefrolitotriţia percutanată în decubit dorsal (tehnica Valdivia) – 2009 (Prof.Dr. Viorel Bucuraş)
Chirurgia minim invazivă a litiazei renale prin abord combinat endoscopic şi percutanat (ECIRS) – 2013 (Prof.Dr. Viorel Bucuraş)
Vaporizarea fotoselectivă a prostatei prin metoda Green Light XPS – 2013 (Prof.Dr. Viorel Bucuraş)
Ablaţia robotică a tumorilor prostatice prin ultrasunete cu frecvenţă înaltă (HIFU robotic) – 2013.
16-17 iulie 2015 - Primele două prostatectomii radicale laparoscopice robotice utilizând sistemul da Vinci Xi
Recomandă pagina prietenilor tăi
Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.