Facultatea de Medicină

Activitatea de Cercetare

Data ultimei actualizări : 21.09.2016 | Tipăreşte pagina

DOUĂ INTERVENŢII ÎN PREMIERĂ ABSOLUTĂ PENTRU VESTUL ROMÂNIEI

iulie 2016

Stimularea măduvei spinării, într-un proiect româno-maghiar

O echipă româno-maghiară de medici neurochirurgi şi neurologi a efectuat, vineri, 1 iulie a.c., o dublă intervenţie chirurgicală în premieră absolută pentru partea de vest a României.

Proiectul, în colaborare cu firma Medtronic şi demarat acum doi ani de către Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara, a fost manageriat de Dr. Horia Pleş, şeful secţiei de Neurochirurgie, cu sprijinul direcţiunii Spitalului Judeţean.

Stimularea măduvei spinării înseamnă o intervenţie pentru durerile de spate cronice şi / sau dureri ale membrelor inferioare. Stimularea măduvei spinării poate fi o alternativă eficientă sau un tratament adjuvant pentru alte tratamente care nu au reuşit să gestioneze durerea.

Concret, o asemenea intervenţie înseamnă că un electrod este implantat pe măduva spinării şi descarcă semnale electrice mici produse de un pacemaker montat în peretele abdominal. Semnalele de durere sunt inhibate înainte de a ajunge la creier, astfel că durerea dispare.

Stimularea maduvei spinării poate fi o alternativă eficienta atunci când terapiile convenţionale şi medicamentoase pentru dureri sistemice nu au dat rezultatele scontate sau când apar efecte secundare intolerabile.

De asemenea, stimularea măduvei spinării se ia în considerare înainte de a se efectua proceduri chirurgicale ireversibile, neurodestructive.

STUDIUL CENTER TBI

Ianuarie 2014

Titlul studiului: Collaborative European NeuroTrauma Effectiveness Research Study in Traumatic Brain Injury: a prospective longitudinal observational study (Colaborare europeană de cercetare a eficacităţii studiului traumatismelor cerebrale – studiul observaţional, longitudinal, prospectiv)

Traumatismul cerebral este o boală foarte gravă – şi puţin înţeleasă – care afectează 2,5 milioane de oameni din Europa în fiecare an, din care 1 milion sunt internaţi în spitale, iar 75 de mii de pacienţi sfârşesc prin a muri. Traumatismul cranian este considerat principala cauză de deces şi invaliditate în cazul adulţilor tineri – datorită accidentelor de circulaţie -, cu o incidenţă în creştere la pacienţii vârstnici şi la cei de sex masculin. Totodată, studiile recente asociază traumatismul cerebral cu o creştere în proporţie de 2,3-4,5 a apariţiei bolii Alzheimer.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Pius Brinzeu’ din Timişoara, prin secţia de Neurochirurgie, face parte din centrele de studii de cercetare finanţate de către Uniunea Europeană în vederea înrolării pacienţilor cu o astfel de patologie.

Studiul are ca scop colectarea de informaţii despre leziuni, îngrijirea medicală, evaluarea neuropsihologică la diferite intervale de timp şi rezultatul a peste 5000 de pacienţi înrolaţi în centrele de studiu ale ţărilor ce aparţin Uniunii Europene.

Toate aceste informatii vor fi analizate pentru a intelege mai bine procesul ce cauzeaza diferitele probleme medicale in cazul unui traumatism cerebral si pentru a imbunatati tratamenetul in cazul viitorilor pacienti.

Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeana prin al 7-lea Program Cadru FP7 (Grant 602150)

Durata de desfăşurare a proiectului: 2014-2020

Co-ordonatorii proiectului: Profesor Andrew Maas  -The University Hospital Antwerp (Belgium), Profesor David Menon - The University of Cambridge (UK)

Participanţi şi Investigatori : Studiul se desfăşoară în peste 80 de centre din 22 de ţări europene: Antwerp University Hospital, University of Cambridge, Karolinska Institutet, Erasmus MC Rotterdam, Universitätsmedizin Göttingen, University of Pecs, Oslo University Hospital Oxford Brookes University, etc.

Metodologia de cercetare a studiului constă în două părţi: CENTER-TBI Core data study – care preconizează înrolarea unui număr de 5,400 de pacienţi şi CENTER-TBI registry – preconizează înrolarea unui număr de 15,000 -25,000.

Pentru informaţii suplimentare, puteţi vizualiza pagina web a studiului Center TBI: www.center-tbi.eu

TRIAL INTERNATIONAL STICH II LOBAR

Ianuarie 2013

Trial international STICH II Lobar

În anul 2013 s-a încheiat cercetarea internaţională cu acronimul „STICH II Lobar”.

Acest studiu a dorit să găsească metoda optimă pentru tratamentul hematomului intracerebral şi anume tratament conservator versus chirurgie de urgenţă.

Din România, alături de clinica noastră, a participat în studiu şi Clinica de Neurochirurgie din Cluj.

Cu toate că am fost cooptaţi cu doi ani întarziere faţă de demararea proiectului, am avut o activitate foarte intensă înrolând un număr considerabil de pacienţi în această cercetare.

Echipa noastră, formată dintr-un număr mare de medici specialişti şi medici rezidenţi, a participat la mai multe întâlniri cu echipa de coordonare din Newcastle, Marea Britanie condusă de David Mendelow, Profesor Neurochirurg la Universitatea Newcastle.

Întâlnirile s-au desfăşurat în oraşele Newcastle, Groningen (Olanda) şi Seoul (Corea de Sud).

STUDIUL CRASH 3

Decembrie 2011

Titlul studiului: Tranexamic acid for the treatment of significant traumatic brain injury: an international randomized, double blind placebo controlled trial. (Administrarea acidului tranexamic în traumatismul cranio-cerebral sever: studiu internaţional randomizat, de faza 3, dublu-orb, controlat placebo).

Anual, în intreaga lume, peste 10 milioane de oameni mor sau sunt spitalizaţi ca urmare a traumatismelor cranio-cerebrale. Aproximativ 90% din decesele datorate traumatismului cranio-cerebral au loc în ţările cu venit mediu şi slab. Traumatismul cranio-cerebral îi afectează în mod special pe adulţii tineri, sub forma dizabilităţilor permanente sau pe termen lung.

Acidul tranexamic (TXA) este administrat în mod obişnuit pacienţilor operaţi pentru reducerea sângerărilor şi a nevoii de transfuzie sanguină. S-a demonstrat că administrarea acidul tranexamic a redus la 1/3 numărul pacienţilor care au necesitat transfuzie de sânge, a redus cu o unitate volumul de sânge transfuzat şi a înjumătăţit numărul intervenţiilor chirurgicale prin controlul hemoragiilor.

Studiul CRASH 3 este un studiu internaţional, de faza 3, care a implicat spitale şi centre de cercetare ale mai multor ţări aparţinând Europei, Africii, Asiei şi Statelor Unite ale Americii, desfăşurat sub numărul ISRCTN15088122. Se preconizează ca un număr de 10,000 de pacienţi cu traumatism cranio-cerebral să fie înrolaţi în acest studiu.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Pius Brinzeu’ din Timişoara, prin secţia de Neurochirurgie, face parte din centrele de studii de cercetare în vederea înrolării pacienţilor cu o astfel de patologie.

Scopul acestui studiu este de a furniza un set de date relevante despre efectul administrării acidului tranexamic cu privire la rata mortalităţii şi a dizabilităţilor la pacienţii cu traumatism cranio-cerebral – preconizându-se o reducere a numărului acestora. Totodată, va fi evaluat şi efectul acidului tranexamic asupra riscului de accidente vasculare ocluzive şi al stărilor convulsive.

Durata de desfăşurare a proiectului: 1.12. 2011 – 31.01. 2017

Centrul de coordonare al Proiectului: London School of Hygene&Tropical Medicine, London, UK.

Pentru informaţii suplimentare, puteţi vizualiza pagina web a studiului CRASH: http://crash3.Ishtm.ac.uk/

DOTARI:

Clinica are in prezent un stationar cu 60 de paturi situate la etajul VI al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si are trei sali de operatie in blocul operator de la etajul II. Clinica are acces la Centrul de neuro-imagistica CT, RMN, Angiografie, Echografie, Radiologie, la Laboratorul clinic, la serviciul de Medicina Nucleara si la Laboratorul de Explorari functionale.

Salile de operatie sunt dotate cu aparatura de anestezie si monitorizare intraoperatorie complexa, microscop operator cu camera video, sistem ultrasonic de explorare intraoperatorie, electrocautere bipolare etc.

Mese operatorii cu telecomanda, aspirator ultrasonic, lampi operatorii cu l.e.d-uri, aparate pentru electrochirurgie, microscop operator (doua), truse pentru abordul transfenoidal, aparat de radiologie in sala de operatii, ecograf intraoperator, endoscop, truse pentru neurochirurgia generala, truse pentru instrumentatia cervicala si toraco-lombara.

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >