Data ultimei actualizări : 21.09.2016 | Tipăreşte pagina
Cercul Studentesc de Neurochirurgie din Timisoara activeaza in cadrul Facultatii de Medicina Generala inca din anul 2012, cand a fost infiintat. Acest cerc a pornit de la o mana de studenti si a ajuns sa fie format in prezent din 170 de membri. Ne dorim ca, in timp, acest cerc sa se dezvolte si mai mult si nu atat ca numar de membri, cat din punct de vedere al pregatirii acestora. Ne dorim ca acest cerc sa dezvolte oameni, viitori medici neurochirurgi pasionati, care sa transmita mai departe aceasta minunata stiinta a creierului uman.
Initial, nu stiam nimic despre acest cerc dar am fost impresionata intotdeauna de frumusetea creierului uman, de puterea sa indescriptibila, de felul in care combina materialul cu spiritualul, omul cu fiinta. Din acest motiv,cand am auzit de existenta Cercului de Neurochirurgie am vazut in acesta o mare oportunitate, la fel cum un sculptor vede frumusetea unei statui inca din marmura
Scopul Cercului de Neurochirurgie, si implicit al nostru, este crearea unui mediu corespunzator pentru studentii pasionati de neurochirurgie, locul unde vor fi explicate practicile neurochirurgicale, se ofera ocazia sa realizeze lucrari de cercetare in cadrul cercului, cunoscand pana la absolvirea facultatii cateva notiuni de baza legate de neurochirurgie.
Aprilie 2016
O nouă întâlnire a proiectului „Neuroimagistică – Sesiuni de prezentări” s-a desfăşurat în Amfiteatrul A al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” în data de 1 aprilie a.c.
Proiectul este organizat de Cercul Studenţesc de Neurochirurgie din Timişoara şi are ca scop sensibilizarea studenţilor în legătură cu principalele metode de diagnostic imagistic folosite în cadrul neurochirurgiei. Prima ediţie a proiectului „Neuroimagistică – Sesiuni de prezentări” îşi propune să îmbine sesiunile de cursuri cu realizarea unor activităţi practice care să întregească viziunea participanţilor asupra subiectului discutat şi anume imagistica sistemului nervos.
Întâlnirea din 1 aprilie a avut-o ca invitat special pe doamna doctor Stanca Mihaela Pleş, medic primar în cadrul Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean. Prezentarea doamnei doctor a readus în atenţia studenţilor aspectele de baza legate de imagistica sistemului nervos precum şi noţiuni clinice împletite cu studii de caz din vasta experinţă a doamnei doctor. De asemenea, a fost prezentat aspectul imagistic al celor mai frecvente patologii neurochirurgicale din punctul de vedere al traumatologiei cranio-cerebrale şi nu numai.
În continuare, a urmat prezentarea domnului doctor Horia Pleş, profesorul coordonator al Cercului Studenţesc de Neurochirurgie şi, de asemenea, profesorul coordonator al acestui proiect, care a prezentat mai pe larg tehnica computer tomografiei, vorbind despre aspecte precum hipodensitate, hiperdensitate. Prezentarea a însemnat şi un dialog deschis cu studenţii legat de diversele patologii.
Proiectul se desfăşoară până la finalul anului universitar şi îşi propune să vină în sprijinul studenţilor interesaţi de neuroimagistică oferindu-le acestora o viziuni corecte, conform standardelor actuale. (Corina Mohaci)
Martie 2016
Putem defini transplantul cardiac ca o minune medicală a secolului al XX-lea. O minune ce a început odată cu transplantul de inimă realizat de doctorul Christian Barnard şi a dat speranţă de viaţă multor bolnavi, iar de atunci încoace face parte din practica medicală internaţională. Totuşi, această minune medicală poartă cu ea o realitate la fel de tristă, moartea cerebrală. Şi atunci se pune întrebarea: transplantul de organe este o donaţie sau o crimă?
La aceasta întrebare şi la multe altele s-a răspuns în cadrul conferinţei "A doua şansă - Transplantul cardiac în caz de moarte cerebrală", organizată de Cercul Studenţesc de Neurochirurghie din Timişoara, în colaborare cu Clinica de Neurochirurgie şi Clinica de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Branzeu" şi Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.
Conferinţa a reunit în Amfiteatrul A al Spitalului Judeţean peste 300 de studenţi interesaţi de acest subiect, împreună cu lectorii care au încercat să le raspundă la întrebări: doctorul Horia Pleş -- din partea Clinicii de Neurochirurgie din Timişoara, profesorul coordonator al acestei conferinţe -- doctorul Ovidiu Bedreag din partea Clinicii de Terapie Intensivă şi doctorul Horea Feier din partea Institutului de Boli Cardiovasculare.
Aceştia au disecat subiectul din punctul de vedere al neurochirurgiei, terapiei intensive şi al chirurgiei cardiace. Discuţia a pornit de la moartea cerebrală. Creierul constituie principalul organ coordonator care gestionează funcţionarea celorlalte organe, având ca rezultat menţinerea unităţii funcţionale a organismului.
Prin urmare, distrugerea creierului implică dereglarea funcţionării celorlalte organe şi conduce, treptat, organismul la moarte. Pentru diagnosticarea morţii cerebrale există criterii clare, cum sunt: reflexul pupilar fotomotor, reflexul cornean, reflexul de vomă, reflexul de tuse, testul de apnee ş.a.m.d.
Totuşi, în istorie sunt consemnate cazuri ale unor pacienţi care, deşi au fost diagnosticaţi ca fiind în moarte cerebrală, s-au trezit din această stare şi chiar au trăit 9, 17 sau mai mulţi ani.
Cum ar putea un medic să explice unei familii că omul drag lor nu mai are nici o şansă şi că singura consolare pe care o poate primi este aceea de a salva prin moartea lui cinci, trei sau chiar şi o singură viaţă? Răspunsul este simplu: nici un medic, care nu este convins că nu se mai poate face ceva pentru pacientul său, nu îşi va lua dreptul de a decide între viaţă şi moarte, pentru că provocarea etică principală pentru orice protocol de transplant este să oferi darul vieţii unui om, fără însă să iei viaţa altui om.
Ce se întâmplă cu inima acelui pacient? La cine ajunge? Ei bine, şi pentru cel care va primi inima există un protocol şi criterii clare de selecţie. Problema care a fost ridicată, însă, în cadrul conferinţei viza realitatea transplantului cardiac în lume, dar mai ales în România. Primul transplant de cord din lume a fost efectuat de o echipă de 20 de chirurgi conduşi de medicul sud-african Christian Barnard, în 1967.
În România, primul transplant de cord se leagă de numele chirurgilor cardiaci Radu Deac şi Şerban Brădişteanu şi a fost efectuat în 1999. Raportul donator - receptor este de 1 la 2, ceea ce înseamna că unul din doi oameni primesc a doua şansă la viaţă.
Deşi lucrurile par destul de optimiste, nu este cazul şi în ţara noastră. În România, raportul este de aproximativ 1 la 15, un procent destul de scandalos, având în vedere numărul de morţi cerebrale diagnosticate clinic. De ce se întâmplă acest lucru?
Din păcate, România nu dispune de destule centre specializate pentru a efectua acest tip de transplant. Este trist pentru familiile care acceptă donarea de organe faptul că inima, care este simbolul vieţii, nu este prelevată. ,,Cum poţi decide, încă din timpul vieţii, să donezi organe?", întreba o studentă.
Din păcate, în România, acest lucru nu este posibil. Există ţări în care donarea de organe este o alegere care poate fi făcută de fiecare om în timpul vieţii. În ţara noastră nu există nici o legislaţie care să permită acest lucru. Familia decide dacă doreşte sau nu donarea de organe, iar în cazul in care pacientul nu are aparţinători, acest lucru nu poate fi luat în calcul.
Acestea au fost principalele subiecte discutate în cadrul conferinţei. Din discuţiile care au avut loc se desprind câteva idei: corpul omenesc este sacru, trebuie respectat atât în timpul vieţii, cât şi după moarte, iar donarea unui organ este o minune pentru cel care îl primeşte, însă nu trebuie să uităm de drama pe care o generează de partea opusă.
Martie 2016
Un alt fel de întâlnire. Şi când spunem acest lucru, ne referim la o conferinţă de succes !
În 27 februarie a.a., a avut loc conferinţa Chirurgie fără bisturiu – PLDD în Amfiteatrul B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara. Aceasta a avut ca tematică tehnica nou introdusă – discectomia percutanată cu laser. Întâlnirea a debutat cu prezentarea anatomiei măduvei spinării de către domnul doctor Sorin Hanaş. Odată cu definirea noţiunilor de bază ale anatomiei coloanei vertebrale, ne-am îndreptat atenţia spre aspecte ce ţin de patologia măduvei, mai exact hernia de disc lombară. Acestea au fost împărtăşite de către doamna doctor Stanca Pleş, care ne-a adus informaţiile necesare despre imagistica acestei patologii, precum şi de către domnul doctor Horia Pleş, care a explicat paşii acestei tehnici, precum şi consecinţele ei. Finalul conferinţei s-a ridicat mult peste aşteptările noastre şi anume, a constat în prezentarea primelor cazuri, la care s-a intervenit prin tehnia PLDD.
La fel cum ne este şi motto-ul "Per aspera ad astra" — prin muncă la stele — membrii echipei de organizare au dorit ca prin munca depusă să ofere participanţilor un plus de calitate. Aş vrea să le mulţumesc pentru entuziasmul şi devotamentul de care au dat dovadă în timpul organizării conferinţei.
Nu în ultimul rând aş dori să mulţumesc lectorilor: domnului doctor Sorin Hanaş, doamnei doctor Stanca Pleş şi, în special, domnului doctor Horia Pleş, profesorul coordonator al acestei conferinţe şi pentru susţinerea pe care ne-a oferit-o până acum.
Martie 2016
Stimaţi colegi,
Prima întâlnire a proiectului "Neuroimagistică - Sesiuni de prezentări" va avea loc în data de 4 Martie, vineri, de la ora 17, în amfiteatrul A din Spitalul Judeţean. Ca lector invitat, ne va vorbi domnul doctor Graţian Miclăuş. De asemenea îl vom avea ca lector pe coordonatorul proiectului, domnul doctor Pleş. Tematica discutată cuprinde computer tomografia şi patologia vasculară studiată prin această metodă. Neuroimagistica este un aspect de bază al practicii neurochirurgicale, astfel că, vă aştept în număr cât mai mare.
Decembrie 2015
Cercul Studenţesc de Neurochirurgie Timişoara a organizat in data de 4 decembrie întâlnirea CSNT intitulată "Anatomia cerebelului, diencefalului şi emisferelor cerebrale”. Aceasta s-a desfăşurat în Amfiteatrul B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” Timişoara. Subiectele tratate au fost anatomia şi patologia acestor structuri precum şi o prezentare de caz.
Noiembrie 2015
Cercul studenţesc de Neurochirurgie – Timişoara organizează proiectul “Neuroanatomie Intensivă”. Acesta se adresează în mod exclusiv membrilor CSNT. Proiectul presupune realizarea unor sesiuni de comunicări ştiinţifice, în urma cărora vor fi aleşi 10 studenţi pentru desfăşurarea studiului de cercetare intitulat „Corelaţia dintre rata de supravieţuire la pacienţii cu glioblastom şi proteina Ki 67”, organizat de către CSNT. Înscrierile se vor face printr-un formular online iar selecţia va fii în funcţie de tipul de membru (activ sau pasiv) şi nota obţinută la finalul sesiunilor de comunicări. Aceste sesiuni vor avea loc vinerea, în fiecare săptămână, exceptând o săptămână pe lună în care va avea loc întrunirea întregului cerc.
Prima întâlnire va avea loc vineri, 20 Noiembrie, de la ora 19, în Amfiteatrul B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu”. Vă aşteptăm!
Noiembrie 2015
Cercul Studenţesc de Neurochirurgie Timişoara aorganizat in data de 17 noiembrie întâlnirea CSNT intitulată „Patologia măduvei spinării, trunchiului cerebral şi cerebelului”. Aceasta s-a desfăşurat în Amfiteatrul B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu”. Subiectele tratate au fost anatomia şi patologia acestor structuri precum şi o prezentare de caz specifică subiectului ales.
Octombrie 2015
Olimpiada de Neurochirurgie - Ediţia I
Sâmbătă, 17 octombrie a.c., s-a desfăşurat prima ediţie a concursului „Olimpiada de Neurochirurgie”, organizat de Cercul Studenţesc de Neurochirurgie, Timişoara, în colaborare cu Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brânzeu”. Acesta este un concurs de excelenţă, care urmăreşte stimularea dezvoltării cunoştinţelor neurochirurgicale. Prima ediţie s-a dorit a fi o provocare pentru tânăra generaţie de studenţi, îndeosebi pentru cei care, datorită pasiunii lor pentru neurochirugie, doresc să urmeze o carieră în această supraspecializare.
Prin această manifestare am dorit să oferim un imbold studenţilor pasionaţi de neurochirurgie şi, de asemenea, să premiem studenţii care au ajuns la o cunoaştere detaliată a acestei discipline medicale. Scopul a fost organizarea unui concurs care să contribuie la crearea unei imagini asupra aspectelor de bază ale neurochirurgiei, precum şi descoperirea în tânăra generaţie de noi valori ce vor fi susţinute să performeze şi să devină noii reprezentanţi ai acestei ramuri medicale.
Examenul a constat din 30 de întrebări ce au cuprins teoria prezentată în cadrul a zece cursuri. Tematica ediţiei a fost reprezentată de tumorile cerebrale iar bibliografia din care au fost făcute cursurile a cuprins următoarele două cărţi: „Neurosurgery”, de C.B. Lumenta, ediţia din anul 2009, şi „Handbook of Neurosurgery”, de Mark S. Greenberg, ediţia din anul 2010.
Suntem încântaţi de desfăşurarea acestui concurs şi, de asemenea, de nivelul participanţilor care s-au ridicat foarte aproape de punctajul maxim.
Dorim să felicităm cu această ocazie câştigătorii:
Premiul I – Ţigaeru Alisa-Gabriela;
Premiul II – Şutoi Dumitru;
Premiul III - Sîrbulescu Diana.
De asemenea, le mulţumim tuturor participanţilor pentru efortul depus şi îi încurajăm să continue munca începută, asigurându-le sprijinul nostru în cadrul Cercului Studenţesc de Neurochirurgie. Pe lângă premiile obţinute am oferit câştigătorilor acestei ediţii şi ocazia de a participa la un studiu ce se va desfăşura în cadrul CSNT în perioada următoare şi care urmăreşte corelaţia dintre rata de supravieţuire la pacienţii cu glioblastom şi proteina KI67.
Nu în ultimul rând aş dori să îi aduc mulţumiri speciale profesorului coordonator al CSNT, domnul doctor Horia Pleş, care ne-a fost un mentor în tot acest timp şi fără de care aceste activităţi nu ar fi fost posibile. De asemenea, le mulţumim şi domnilor doctori Daniel Costea şi Dan Negoiescu care au fost alături de noi în organizarea acestui concurs, în special în corectarea lucrărilor.
Aş vrea să închei spunând că avem convingerea că ceea ce obţii prin atingerea scopurilor tale este mult mai puţin important faţă de ceea ce devii prin atingerea lor. De aceea, credem că dincolo de competiţia creată, de premii şi note, participanţii au câştigat ceva cu mult mai important: o experienţă care i-a îmbogăţit!.
Per aspera ad astra!
Aprilie 2015
În data de 27 Aprilie, a avut loc o nouă întâlnire CSNT. Aceasta s-a desfăşurat în amfiteatrul B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara şi a avut ca tematică patologia vasculară cerebrală.
Întâlnirea a debutat cu prezentarea vascularizaţiei cerebrale, prezentare la care am insistat pe cele două sistemele care o realizează şi anume: sistemul carotic intern şi sistemul vertebro-bazilar. De asemenea, am descris poligonul lui Willis explicând importanţa acestuia. Scopul principal este de a pune la dispoziţie canale anastomotice dacă unul dintre vase este obstruat, lucru care nu se întâmplă în afara poligonului, ajungându-se la leziuni ireversibile.
În continuare, doamna doctor Dorela Codruţa Lăzureanu, medic primar în cadrul secţiei de Anatomie Patologică la Spitalul Clinic Municipal şi profesor de Neuroştiinţe în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” a prezentat patologia vasculară, vorbind atât din punct de vedere morfopatologic, cât şi clinic, descriind simptomatologia şi tratamentul acordat. Aceasta ne-a arătat cazuri clinice concrete şi a încheiat spunându-ne că îşi doreşte o viitoare colaborare cu cercul, lucru pe care ni-l dorim şi noi, de asemnenea.
Aprilie 2015
TIMISOARA. O procedura inedita, care ii poate scapa pe pacienti de unele operatii, a atras sute de studenti la Timisoara. Aceasta a fost prezentata amanuntit in cadrul unui curs sustinut de doi medici timisoreni, la care s-au inghesuit aproape 400 de studenti.
La o ora la care ar fi putut pleca spre case, vineri dupa-amiaza, sute de studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara au tinut mortis sa participe la un curs ce se organizeaza o data pe an in capitala Banatului. Vorbim despre o conferinta pe tema „Spectroscopia Cerebrala”, procedura prezentata de doctorul primar Stanca Mihaela Ples, medic neurochirurg in cadrul Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, si de doctorul Horia Ples, sef al Sectiei de Neurochirurgie din cadrul aceluiasi spital si sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara. Amfiteatrul A al unitatii medicale a fost neincapator, studentii stand pana si in picioare sa afle totul despre inedita procedura.
Tinerii din Cercul Studentesc de Neurochirurgie sunt responsabili practic pentru numarul mare de participanti, care i-a surprins pana si pe profesori.
„Am ramas si eu surprins de cati studenti au venit. O data pe an, in cadrul cursului de neurochirurgie, un curs obisnuit pe care il organizam saptamanal, se asociaza studentii din anul 5 de la Neurochirurgie cu Cercul Studentesc de Neurochirurgie, la care sunt inscrisi studenti din toata facultatea. Au fost sensibilizati cu o metoda inedita, si pe plan mondial, dar si in Timisoara. La noi se practica de cel putin 7-8 ani, dar este o metoda de viitor si care inca suscita interes, atat in strainatate, cat si la noi. Era pacat ca studentii de la Universitatea de Medicina din Timisoara sa nu o cunoasca”, ne-a declarat doctorul Horia Ples.
Am discutat si cu cativa studenti, care ne-au marturisit ca procedura prezentata in cadrul cursului este una extrem de interesanta, chiar si pentru cei care nu vor sa ajunga medici neurochirurgi.
„Am fost foarte curioasa de acest curs, ma intereseaza neurochirurgia. Sunt abia in anul 2, presupun ca voi merge pe neurochirurgie, dar nu am decis inca pe ce ma axez”, ne-a dezvaluit o studenta.
O colega de-a ei sustine ca vrea sa invete cat mai multe lucruri noi in acest domeniu, asa ca nu putea lipsi de la acest curs, cu toate ca nu vrea sa aleaga aceasta ramura a medicinei.
„Am venit sa aflu mai multe chestii noi. Nu merg mai departe pe neurochirurgie, dar vreau sa invat cat mai multe si metoda aceasta mi se pare incredibila”, a spus tanara.
In sala am intalnit chiar si studenti de la Facultatea de Medicina Veterinara.
„Sunt student la Medicina Veterinara, in anul 5. Vreau sa invat cat mai multe despre aceasta metoda, desi sunt la Veterinara”, ne-a marturisit un tanar.
Corina Mohaci are numai 21 de ani, este studenta in anul 3 si a reusit sa adune 400 de studenti la o singura prezentare. Tanara care conduce Cercul Studentesc a ramas si ea impresionata de numarul mare de participanti.
„Ne asteptam sa fie un numar foarte mare de studenti, dar nu atat de mare. Este o metoda inedita. Din punctul meu de vedere, neurochirurgia este un lucru abstract pentru toata lumea, poate fi privit ca un domeniu mai dificil si nu atat de cunoscut al medicinei. Noi, in Cercul Studentesc, incercam sa invatam bazele neurochirurgiei, facem cursuri, prezentari, mergem in garda. Cursurile sunt optionale, cine vrea sa se implice se poate implica. Este o incurajare pentru noi sa continuam munca pe care am inceput-o. Au venit inclusiv studenti de anul 1, este un lucru bun si pentru cultura lor generala, chiar daca nu vor sa fie toti neurochirurgi. A fost un curs foarte interesant, studentii au fost foarte incantati dupa si vor sa vina si la intalnirile cercului nostru”, ne-a declarat Corina Mohaci, studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara.
Ce presupune „Spectroscopia Cerebrala”?
Medicul timisorean Horia Ples sustine ca procedura este extrem de utila si ii poate scapa pe anumiti pacienti de unele operatii. Practic, bolnavul face un RMN prin care i se recolteaza metaboliti cerebrali, printr-o procedura neinvaziva.
„Este vorba despre pachetul de neurodiagnostic, dar in principal am discutat despre Spectroscopia Cerebrala. Doamna doctor care a prezentat are o experienta de peste 1.000 de cazuri de Spectroscopie Cerebrala. Este foarte mult, atat pentru europeni, cat si pentru toata lumea, pentru ca este o metoda laborioasa, dureaza foarte mult, prelucrarea datelor, dupa ce ele au fost recoltate, si trebuie sa fie si un specialist care le interpreteaza. Aceasta metoda este, de fapt, o analiza chimica a creierului. Sunt in jur de 32 de metaboliti cerebrali, investigatia se face la Rezonanta Magnetica, un aparat obisnuit. Pacientii stau in aparat, nu fac absolut nimic si totusi li se recolteaza metabolitii cerebrali, printr-o metoda total neinvaziva. Practic, pacientul sta la RMN, insa aparatul are softuri speciale si o anumita putere”, ne-a mai spus doctorul Horia Ples.
Echipa ce lucreaza cu aparatul este extrem de importanta in aceasta procedura. Vioara intai este chiar fizicianul care lucreaza pe RMN-ul respectiv, explica medicul timisorean, abia apoi intervenind doctorul care interpreteaza rezultatele.
„Aceasta metoda este utila pentru tot ceea ce are legatura cu patologia cerebrala. Sunt cazuri cand, fara interventie operatorie sau fara biopsie, nu putem afla de ce natura sunt leziunile cerebrale. Or, aceasta metoda usureaza suferinta pacientului. Nu mai este nevoie de o metoda invaziva, sa deschizi efectiv capul, sa iei material cerebral sau material tumoral si sa-l trimiti la laborator pentru diagnostic. Diagnosticul poate fi pus prin aceasta metoda neinvaziva si pacientul poate nu mai trebuie operat. Sau, daca este nevoie de operatie, se stie exact pentru ce: pentru o tumora benigna, maligna, pentru ce grad de malignitate”, a completat dr. Horia Ples, seful Sectiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara. In capitala Banatului, astfel de investigatii se fac doar la Centrul de Diagnostic Imagistic Neuromed.
Sursă: http://www.opiniatimisoarei.ro/sute-de-studenti-ingr…/…/2015
Martie 2015
Cercul studenţesc de Neurochirugie Timişoara a fost invitat de către Cercul de Neurochirurgie şi Neurologie din Cluj, pentru a participa împreuna cu aceştia, Clubul de Neurochirurgie "Walter. E. Dandy" (Bucuresti) şi domnul dr. Victor Volovici (Rotterdam) la realizarea unui nou concept de cursuri: "Neurosurgical Evening Seminars".
Elementul unic al acestor cursuri constă în faptul că, cu ajutorul internetului şi al posibilităţilor de difuzare în direct, aceste prelegeri vor avea loc în acelaşi timp, în diferite centre universitare. Prima ediţie va fi găzduită de Victor Volovici (rezident, cercetator şi doctorand în departamentul de neurochirurgie la Erasmus MC Rotterdam, Olanda).
Acesta îşi va susţine prelegerea la Rotterdam şi ea va fi difuzată, concomitent, în toate cele 3 centre. Subiectul va fi "Abordul retrosigmoidian - principii de bază şi puncte anatomice de reper".
Evenimentul va avea loc marţi, 7 aprilie, de la 7:30 pm. Limba cursului va fi limba engleză.
Martie 2015
In 20 martie a.c., Cercul Studentesc de Neurochirurgie din Timisoara- CSNT a avut o noua intalnire in care studentii si-au impartasit pasiunea pentru aceasta minunata stiinta a creierului uman. in perioada premergatoare sedintei, echipa organizatorica, impreuna cu profesorul coordonator al CSNT, domnul doctor Horia Ples, a hotarat, cu sustinerea membrilor, organizarea intalnirilor noastre in fiecare saptamana.
Dupa cum am mentionat si in articolele anterioare, ne dorim crearea unui mediu corespunzator pentru studentii pasionati de neurochirurgie, acesta fiind motivul pentru care incercam sa le oferim ocazia de a se implica mai mult celor care isi doresc sa o faca. Fiindca suntem condusi de rationamentul expresiei din limba latina “Per aspera ad astra”, stim ca doar prin munca si perseverenta vom ajunge neurochirurgi. Sau, cum ne spune dictonul, la stele.
Astfel, si in saptamana care a trecut, studentii s-au reunit vineri, la ora 18:00, in amfiteatrul B al Spitalului Judetean, pentru a studia tema abordata: tumorile supratentoriale.
Sedinta a debutat cu prezentarea Alisiei tigaeru care clasificat tumorile cerebrale in supra si infratentoriale, vorbind apoi, mai pe larg, despre cele supratentoriale: clasificarea, semiologia lor si leziunile propriu –zise.
Intalnirea s-a incheiat cu prezentarea studentului Valentin Radulescu care s-a axat pe meningiome, tumorile de regiune selara si cele de regiune pineala.
Martie 2015
O noua si rodnica intalnire a Cercului Studentesc de Neurochirurgie-CSNT a avut loc vineri, 13 martie a.c. Peste 8o de studenti si medici rezidenti au fost prezenti in amfiteatrul B al Spitalului Judetean de Urgenta, alaturi de profesorul coordonator al cercului, domnul doctor Horia Ples, care a participat activ, ca de fiecare data, de altfel.
Tema abordata a fost reprezentata de traumatismele cranio-cerebrale, intalnirea debutand cu prezentarea domnului doctor Adrian Rata. Acesta a descris urmatoarele aspecte: fracturile craniene, contuzia si dilacerarea cerebrala, hemoragia subarahnoidiana, tipurile de hematoame, plaga cranio-duro-cerebrala, comotia cerebrala, edemul si ischemia cerebrala si, nu in ultimul rand, hipertensiunea intracraniana.
In continuare, studenta Irina Nitescu a prezentat doua video-uri intraoperatorii ale unui hematom extradural, subliniind aspectele importante ale acestei patologii, iar Magda Adela a facut o prezentare despre plaga cranio-cerebrala, fistulele posttraumatice si fracturile bazei craniului.
Intalnirea s-a terminat cu lucrarea “Intraventricular tumors”, prezentata in cadrul conferintei “Neurosurgical Masterclass” din Cluj, Roland Preda fiind cel care a explicat colegilor prezenti concluziile obtinute pe baza cazului clinic.
Decembrie 2014
Vineri, 5 decembrie 2014, a avut loc prima intalnire a Cercului Studentesc de Neurochirurgie Timisoara. Aceasta a avut loc in amfiteatrul B al Spitalului Judetean iar subiectul pe care l-a abordat domnul doctor Ples a fost Stroke-ul, termenul american care desemneaza accidentul vascular cerebral.
CSNT
La intalnire au participat mare parte din cei inscrisi in cadrul cercului, plus alti studenti si rezidenti curiosi care au dorit sa ia parte la prezentari. Colega noastra, Alisa Tigaeru, a vorbit despre accidentul vascular cerebral din punct de vedere anatomic, descriind principalele vase, precum si ramificatiile lor.
CSNT
Pentru o prima intalnire, putem spune ca suntem incantati pentru felul in care s-au desfasurat lucrurile si, in acelasi timp, entuziasmati in legatura cu urmatoarele intalniri.
Recomandă pagina prietenilor tăi
Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.